Читај ми!

Туча на улицама Варшаве

Марш независности у Варшави, који пољски националисти редовно обележавају, забрањен је пошто је почео жестоком тучом радикала са полицијом која их је одвајала од контрамарша левичарских организација. Повређена је 21 особа а међу приведеним је више од 150 људи.

Празник Марш независности, пољске радикалне омладине и покушај анархиста и левичара да га блокирају претворио се у Варшави у уличну тучу са полицијом у којој је повређена 21 особа, а приведено више од 150 људи.

Међу повређенима су и деветорица полицајаца, а двојица су пребачена у болнице у Варшави. Екстремисти су на полицију бацали флаше, каменице и петарде, а нападнуто је и возило пољске приватне телевизије ТВН, блиске либералној влади премијера Доналда Туска.

"Не може то тако, да полицајци који дођу на посао и штите безбедност учесника Марша независности буду нападнути. Нападнута је пољска полиција, правни систем и држава", изјавио је портпарол варшавске полиције Маћеј Карчињски.

Градске власти Варшаве после получасовне битке радикалне националистичке омладине са полицијом одлучиле су да нареде распуштање Марша и забране да крене трасом како је планирано.

Национални празник обележава дан када је Пољска 1918. године стекла независност.

На Тргу Устава у центру пољске престонице окупило се поподне неколико хиљада углавном младих, заједно са хулиганима пољских фудбалских клубова а судећи по заставама Србије, Хрватске и Словачке у маси, најављена су и хулиганска појачања из тих земаља.

Национално-радикални блок и ултракатоличка Свепољска омладина сазвали су омладину да у патриотском духу уз обавезно скандирање "Пољска цела биће бела" обележе годишњицу независности и повратка подељене Пољске на мапу Европе.

Скоро 2.000 младих из пољских левичарских организација, очекивало је њихов марш у намери да га блокира.

Као појачање су им стигли млади антифашисти и анархисти из Немачке на легално пријављени митинг "Разнобојна и независна".

Почетак Марша независности велика група радикалних националиста претворила је у праву битку са полицијом у покушају да продру до "разнобојних" а полиција је настојала да их растера сузавцем, воденим топовима и пендрецима.

Сукоб полиције и левичара

Маскирани младићи са капуљачама и марамама почели су на полицију да бацају петарде, флаше, каменице и све што на улици дохвате.

Према незваничним информацијама медија, неколико полицајаца је рањено, а двојица су превезена у болницу.

"Мислим да је то нешто што смо чекали. Велику улогу ту има организатор који треба да апелује на учеснике марша да се смире и разиђу", рекао је портпарол Главне команде пољске полиције Маријуш Соколовски.

Претходно су се са полицијом сукобили и левичари јер је полиција покушала да их спречи да нападну групу радикала.

Због тога је приведено у полицијске станице 100 учесника митинга "Разнобојна и независна", рекао је новинарима портпарол варшавске полиције Маћеј Карчињски.

Варшаву су на национални празник и обележавање 93. годишњице независности буквално паралисале 23 најављене манифестације, почев од државне свечаности пред Гробом незнаног јунака.

На њој је председник Пољске Броњислав Коморовски апеловао на национално помирење и престанак пољско-пољског рата сукобљених погледа на свет на политичкој сцени у интересу Пољске коју треба што безболније провести кроз претећу кризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару