Читај ми!

Америка повукла амбасадора из Сирије

САД повукао амбасадора из Сирије због забринутости за његову безбедност. Сирија одговорила тако што је позвала свог амбасадора у Америци на консултације.

Сједињене Америчке Државе повукле су амбасадора из Сирије због забринутости за његову безбедност. Амбасадор Роберт Форд ражестио је сиријске власти због контаката са учесницима покрета који седам месеци протестују тражећи крај 41 године дуге владавине породице Асад.

"Амбасадор Роберт Форд напустио је Сирију за викенд, после серије инцидената који су резултирали уништавањем имовине, али без жртава", рекле су западне дипломате, преноси Ројтерс.

"Текстови у којима се подстрекивало против Форда више него уобичајено, појавили су се недавно у штампи. Он је отпутовао у суботу", рекао је дипломата који није желео да му се спомиње име.

Портпарол Стејт департмента Марк Тонер каже да повратак амбасадора Форда зависи од "процене безбедносне ситуације на терену и кампање подстрекивања Асадовог режима против амбасадора".

На одлуку америчких власти реаговала је Сирија, која је позвала свог амбасадора у САД на консултације, јавила је телевизија Ал-Икбарија.

"Сиријски амбасадор у САД Имад Мустафа напустиће Вашингтон и доћи ће у Дамаск на консултације са сиријским лидерима", наведено је у извештају телевизије, која не наводи друге детаље, пренео је АФП.

Америчком амбасадору Роберту Форду сиријске власти замерају што је у јулу отишао у град Хаму, центар протеста против Асада, који је касније војска окупирала тенковима.

Форд је посетио и јужну провинцију Дера, где се редовно одржавају протести, игноришући тако забрану западним дипломатама да не могу да путују ван области Дамаска.

Заједно са групом, углавном западних дипломата, Форд је касније изразио саучешће породици Гајата Марата, 25-годишњег вође демонстраната. Марат је ухапшен, након чега је умро у затвору током мучења, саопштили су активисти.

Односи Вашингтона и Дамаска погоршани су након избијања протеста и Асадовог игнорисања позива Запада да у Сирији уведе политички плурализам и одржи слободне изборе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару