Читај ми!

Велика излазност на изборима у Тунису

На првим слободним изборима у Тунису забележена велика излазност. Очекује се победа исламистичке партије Енада, која је била забрањена. Тунис на путу умереног ислама, попут Турске, сматрају аналитичари.

На јучерашњим парламентарним изборима у Тунису, првим после свргавања режима Зин ел Абидина бен Алија, забележена је велика излазност. Званични резултати биће објављени у уторак.

Од 4,1 милиона бирача који су се регистровали пре избора, више од 90 одсто је гласало, што је најмање половина укупног броја Тунишана са правом гласа, изјавио је генерални секретар независне комисије која организује изборе Боубејкер бен Табер.

Подаци о излазности још 3,1 милиона људи који се нису регистровали, али могу да гласају, нису за сада познати.

На првим слободним изборима, девет месеци после свргавања 23-годишњег режима Зин ел Абидина бен Алија народним протестима у јануару, око 7,2 милиона људи треба да изабере 217 посланика.

На изборима је учествовало више од сто партија, од којих већина не представља значајнију политичку снагу. Очекује се да највише гласова, мада не и апсолутну већину, освоји партија Исламистичка енанда (ренесанса), која је била прогоњена у време Бен Алијеве диктатуре.

Нови парламент треба да донесе нови устав и да именује привремену владу, а затим распише изборе за новог председника.

Према резултатима испитивања јавног мњења, исламистичка партија Енанда мораће да сарађује с другим странкама, а аналитичари се надају да ће то ипак отворити пут за умерену варијанту ислама у Тунису, сличну оној каква већ годинама постоји у Турској.

Генерални секретар УН Бан Кимун честитао је данас Тунису на мирном одржавању историјских парламентарних избора.

"Ти историјски избори представљају велики корак ка демократској транзицији Туниса и важан напредак за процес демократске трансформације Северне Африке и Блиског истока", указао је Бан Кимун.

Он је оценио и да је "учешће жена и младих одлучујуће за обезбеђивање успешног процеса транзиције" и додао да ће Тунис увек моћи да "рачуна на подршку УН у стварању боље и демократичније бућности".

Европска унија похвалила је изборе у Тунису и обећала подршку новим властима. Председник САД Барак Обама честитао је Тунишанима на гласању, које је описао као "важан корак напред" и рекао да ће им помоћи на даљем путу ка демократији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару