Читај ми!

Косово као "хорор сценарио" за Турску

Турски политичари одбијају да дају Курдима ширу аутономију због страха да би то, као у случају Косова, могло да представља први корак у рушењу територијалног интегритета Турске, оцењује аналитичар Чемал Каракаш.

Давању веће аутономије Курдима турски политичари се противе из страха да би аутономија, као у случају Косова, у ствари била први корак ка нарушавању територијалног интегритета земље и стварању независне државе, изјавио је политички аналитичар Чемал Каракаш из Задужбине за истраживање мира и конфликта из Хесена.

Према његовом мишљењу, већина Курда који живе у Турској заправо не желе своју државу, већ пре аутономију, какву рецимо у Италији има Јужни Тирол, чему се Турска противи.

"Противаргумент на турској страни је увек подсећање на Косово. Обично кажу, па да, и тамо је прво била само аутономија па се видело да додатним нападима Косово може и да се отцепи од Србије. То је за Турке увек хорор сценарио", рекао је Каракаш за немачки радио Дојче веле.

Каракаш сматра да би најжешћи напад Радничке партије Курдистана у последњих неколико година, који се догодио у среду ујутру на граници са Ираком када су курдски терористи убили најмање 26 и ранили 22 турска војника, могао да буде ветар у леђа турским националистима, противницима даље либерализације и дијалога са Курдима.

"Не сме се заборавити да је најјачи духовни покрет у Турској турски национализам и свако питање везано за већа мањинска права, било да се сада ради о Курдима или хришћанској мањини, увек је везано за ту догму, за тај национални осећај и одмах рефлексно подстиче ширење страха од територијалне поделе Турске", навео је Каракаш.

На питање да ли ће и на који начин најновији сукоб са Курдима утицати на однос Турске и Европске уније, Каракаш каже да се "треба надати да ће ЕУ покушати да смири конфликт".

Међутим, према његовим речима врло је могуће да Анкара заузме агресиван став и каже "шта хоћете ви из Брисела, не желите нас као чланицу ЕУ, а мешате се у нашу унутрашњу политику. То је онда врло деликатно питање", закључио је Каракаш.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару