Читај ми!

Северној Кореји потребна храна

Висока представница Уједињених нација, која је боравила у Северној Кореји, позвала стране донаторе да пруже већу помоћ у храни тој земљи. Посебно угрожена деца, а најкритичнија ситуација је на северу земље.

Уједињене нације су саопштиле да је Северна Кореја смањила за две трећине следовања хране за становништво и да је тој земљи очајнички потребна страна помоћ како би прехранила народ.

Валери Амос, заменица генералног секретара УН задужена за хуманитарне послове, позвала је стране донаторе да пруже већу помоћ тој земљи пре зиме.

"Потребе су огромне, не можете дозволити да севернокорејски народ пати", рекла је Амосова новинарима у Пекингу, по окончању петодневне посете Северној Кореји.

"Та земља је хронично сиромашна и неразвијена. Нема начина, чак ни уз најбољу вољу и најповољније услове, да Северна Кореја прехрани своје становништво", напоменула је представница УН, пренео је АФП.

Северна Кореја се годишње суочава с дефицитом од милион тона хране, а око 33 одсто деце у тој држави је хронично неухрањено, навела је Амосова.

Глад која је 1990-их година погодила северни део Корејског полуострва однела је стотине хиљада живота и Пјонгјанг се од тада делом ослања на међународну помоћ у храни.

Та помоћ је, међутим, сада 10 пута мања него пре десетак година и власти су биле приморане да смање следовања хране која деле у дистрибутнивним центрима са 600 на 200 грама, рекла је Амосова.

Донације програмима УН намењеним Северној Кореји драстично су смањене због међународног незадовољства због развијања нуклеарног програма те земље.

Пјонгјанг је затражио од САД и других развијених земаља помоћ у храни, али поједини званичници, пре свега у Јужној Кореји, изразили су скептицизам према том захтеву, тврдећи да власти у Северној Кореји желе да нагомилају залихе намирница за потребе прославе 100. годишњице рођења оснивача земље, Ким Ил-Сунга, наредне године.

Многе земље су, такође, указале на могућност да храна буде подељена припадницима севернокорејске армије, која броји више од милион људи.

Амосова је рекла да, током боравка у Северној Кореји, није приметила никакав знак да се храна, уместо цивилима, прослеђује војсци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару