Читај ми!

Грчка није Атлас

Грчка није Атлас, лик из митологије који је био кажњен да понесе небески свод на леђима, па да може на раменима да носи проблеме целе Европе, рекао грчки премијер Јоргос Папандреу и замолио сународнике да буду стрпљиви.

Грчки премијер Јоргос Папандреу замолио је сународнике, код којих све више расте гнев због драстичних мера штедње, да буду стрпљиви, истичући да се влада бори да спречи "финансијску катастрофу".

Папандреу је у објављеном интервјуу листу Прото тема, рекао да се Влада бори да се не продуби дужничка криза у Грчкој, али да је пут тежак.

Премијер Грчке је рекао да би волео да свом народу може да гарантује брзо решење и бољи живот, али да то не може да уради јер је његова дужност да буде поштен и да говори истину грчким грађанима.

Према речима грчког премијера, Европа мора да помогне Грчкој да се избори са кризом која сада прети целој евро зони, пренела је агенција Ројтерс.

"Ми нисмо Атлас који може да понесе на раменима проблеме целе Европе", рекао је Папандреу, мислећи на личност из грчке митологије, када је, после неуспеле побуне титана против богова с Олимпа, Атлас био кажњен да заувек носи небески свод на леђима.

Уколико Европа не може да реши своје проблеме, последице ће бити непредвидиве за све у Европи, рекао је Папандреу.

Грчка влада не одустаје од мера штедње упркос томе што се талас штрајкова, који данима потреса земљу, све више шири и погађа многе службе и грађене у земљи.

Јавни превоз је протеклих дана готово паралисан због штрајка запослених, док синдикати позивају на генерални штрајк 19. октобра који ће, како најављују, паралисати земљу.

Најновије болне мере штедње смањиће плате у јавном сектору, оставити око 30.000 владиних службеника без плате, смањити праг за опорезивање прихода за све Грке и смањити плате и пензије.

Грчка влада је приморана да спроводи мере штедње као предуслов за добијање 110 милијарди евра међународног кредита за сервисирање буџетског дефицита.

Министар финансија Грчке Евангелос Венизелос упозорио је синдикате да се не играју ватром и да сталним организовањем штрајкова не угрожавају опште интересе земље и Европе.

Синдикати се противе даљем смањењу плата и другим мерама штедње које влада предузима како би смањила дефицит у буџету и добила нове зајмове од ЕУ и ММФ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару