Читај ми!

Ајатолах одбацује оптужбе САД

Оптужбе САД да Техеран стоји иза завере за убиство саудијског амбасадора у Вашингтону, ајатолах Али Хамнеи назвао апсурдним и бесмисленим.

Врховни верски вођа Ирана, ајатолах Али Хамнеи, одбацио је као апсурдне оптужбе САД да Техеран стоји иза завере за убиство саудијског амбасадора у Вашингтону.

"То су бесмислене и апсурдне оптужбе", рекао је Хамнеи, у првом директном реаговању на наводе америчких власти да су разоткриле план за убиство амбасадора Саудијске Арабије, иза кога, како тврде, стоје делови иранске владе.

Због учешћа у овој завери подигнуте су оптужнице против две особе. Ухапшен је Мансор Арбабсијар (56), Иранац који је стекао и америчко држављанство, док је Голам Шакури још на слободи. Њих двојица су оптужени да су планирали терористички напад оружјем за масовно уништење.

"САД кажу да желе да изолују Иран. Они су заправо ти који су изоловани", рекао је Хамнеи у говору одржаном пред окупљеним народом у западном граду Гилангарбу, пренела је агенција АФП.

Амерички председник Барак Обама изјавио, у четвртак, да САД неће одбацити ниједну опцију када је реч о умешаности Ирана у заверу за убиство саудијског амбасадора.

"Оно што ћемо учинити јесте да применимо најоштрије санкције и наставићемо да мобилишемо међународну заједницу како би Иран био кажњен и платио цену за такво понашање", рекао је Обама на конференцији за штампу у Белој кући.

Обама је, у првом реаговању на вести о завери, о којој је јавност обавештена у уторак, прецизирао да влада САД поуздано зна да је ухапшени Арбабсијар имао директне везе, да је био плаћен и усмераван од појединаца из иранске владе.

Не бисмо изнели тај случај у јавност да не можемо да подржимо све те тврдње, истакао је Обама и додао да су САД контактирале своје савезнике и пружиле им на увид чињенице, због чега верују да ће они који их буду анализирали донети исте закључке. Он, међутим, није могао да прецизира ко је у иранском врху знао за заверу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару