Читај ми!

Одложено чишћење Зукоти парка

Компанија "Брукфилд" одложила најављено чишћење парка на Менхетну, где активисти покрета "Окупирај Волстрит" кампују већ месец дана. Чишћење одложено због претњи упућених компанији, каже градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг. Десетине ухапшених у неколико градова САД.

Најављено чишћење Зукоти парка на Менхетну, где активисти покрета "Окупирај Волстрит" кампују већ месец дана, је одложено. Демонстранти су у међувремену очистили парк и однели смеће.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг рекао је да је компанија "Брукфилд", која је власник парка, донела одлуку да одложи чишћење, зато што је била преплављена претећим позивима градских званичника, јавља Си-Ен-Ен.

Блумберг је рекао да не зна ко су званичници, који су наводно претили и да је компанија одлучила да са демонстрантима преговара.

Компанија "Брукфилд" је касније издала саопштење у коме се наводи да су бројни градски политички лидери захтевали да се чишћење на кратко одложи.

У међувремену се протест проширио на многе велике градове у САД, а неколико десетина људи је ухапшено у Денверу, Сан Дијегу и Њујорку. 

Званичници компаније, која је власник парка у Њујорку, у коме демонстранти даноноћно бораве већ скоро месец дана, верују да могу постићи договор који ће осигурати да "парк буде чист и сигуран".

Компанија је тражила да јој се омогући да парк доведе у ред, пошто је тамо нагомилано смеће, а неодговарајући хигијенски услови угрожавају здравље.

Било је најављено и да ће демонстрантима, после чишћења парка, бити забрањено да имају шаторе, вреће за спавање, односно да у парку кампују, јер то није у складу са важећим прописима.

Иако је демонстрантима обећано да ће након чишћења моћи да се врате, они су из бојазни да су хигијенски разлози само изговор за њихово избацивање, јуче избезумљено кренули да четкају клупе и чисте камене стазе. Чак су унајмили и ђубретарски камион да покупи нагомилано ђубре.

Чланови покрета "Окупирајте Волстрит" којима је полиција 17. септембра забранила да разапну шаторе на Волстриту, тада су се практично доселили у оближњи Зукоти парк.

Зукоти парк, који се до 2006. године звао Парк слободе, налази се на приватном земљишту у власништву те компаније, која је тада одлучила да га среди и уложила поприлично новца, уз услов да се локација назове по њеном шефу Џону Зукотију.

Демонстранти у Зукоти парку кажу да их одатле могу уклонити само силом, док у полицији најављују да ће прибећи хапшењима, ако се закон буде кршио.

Правници који заступају покрет "Окупирајте Волстрит" тврде да би полицијска акција без налога суда била у супротности са законом и уставом.

Нови шири протести у већим америчким градовима најављени су за сутра. Лепеза захтева демонстраната је широка, али се они углавном односе на критику неолиберализма и интереса корпорација које су, како сматрају, криве за економске недаће и неравномерну дистрибуцију привредног богатства.

Подршка Ал Гора

Бивши потпредседник САД Ал Гор, данас активан у борби против глобалног отопљавања, подржао је демонстранте који протестују у Њујорку и оценио да је тај покрет "први корак" ка излечењу демократије која је запала у кризу.

"Од економије, до кризе око климе, наши лидери доносе решења која не решавају проблеме. Напротив, они предлажу политику која нема успеха", написао је Гор на свом блогу.

"С демократијом у кризи, прави покрет који је потекао из темеља и који показује мане нашег система, означава први корак у добром правцу. Можете ме уврстити међу оне који подржавају покрет 'Ослободимо Волстрит'", написао је Ал Гор. 

Потпредседник САД од 1993. до 2001, за време мандата Била Клинтона, Ал Гор је 2007. добио Нобелову награду за мир, за борбу против глобалног отопљавања. Исте године, награђен је Оскаром за документарни филм о природној околини Неугодна истина.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару