Читај ми!

Берлускони добио подршку

Влада премијера Италије Силвија Берлусконија добила је поверење доњег дома парламента. Да је влада пала, Берлускони би био приморан да поднесе оставку.

Влада италијанског премијера Силвија Берлусконија добила је поверење доњег дома парламента. Владу десног центра подржало је 316 посланика, док је 301 гласао против, пренеле су агенције.

Владајућа коалиција десног центра затражила је изјашњавање о поверењу кабинету пошто је у уторак претрпела тежак ударац када посланици нису усвојили предлог буџета за наредну годину. Да је влада пала, Берлускони би био приморан да поднесе оставку.

Италијански премијер Силвио Берлускони позвао је јуче парламент да подржи његов опстанак на власти и рекао да је његова влада "једина поуздана алтернатива која може водити земљу током нарастајуће дужничке кризе".

Пред италијанским парламентом је гласање о поверењу влади, насталој пре три и по године. Ако гласање не успе, Берлускони мора да се повуче.

Криза је настала када су посланици ове недеље блокирали један рутински закон, после чега су опозициони посланици затражили хитну оставку премијера.

Берлускони је у обраћању јасно ставио до знања да нема намеру да се повуче, а да су после пада његове владе могући једино избори, а не техничка влада како су неки предлагали.

"Онима који од нас траже да одступимо, поручујем да се као никад до сад осећамо одговорним да им не изађемо у сусрет. Не да бисмо сачували власт, него из уверења да ова влада нема поуздану алтернативу и избори не би решили наше проблеме", рекао је премијер Берлускони.

Коалициони партнер у влади "Северна лига" назначио је да ће нерадо пружити подршку премијеру и уз јавну поруку да није сигуран да ће Берлускони довршити мандат 2013. године.

Лидер опозиције Луиђи Берсани каже да је Берлусконијев говор био је у политичком смислу - јадан и ни на један начин није одговорио на питања председника републике.

"Готово је сигурно да ће добити поверење у Парламенту, јер његове присталице не желе превремене изборе. Али Берлусконијева влада састављена је од живих мртваца", каже Џејмс Волстон, са Америчког универзитет у Риму.

Италија је под притиском да изађе с мерама за повећање раста како не би ушла у дужничку кризу. Берлускони је посланицима рекао да само демократски изабрана влада има подршку за болне, али неопходне одлуке потребне за стабилизацију италијанских финансија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару