Читај ми!

Појаз Газе, један за све

После пет година заточеништва, Хамас ће ослободити израелског војника Гилада Шалита, у замену за више од хиљаду Палестинаца, од којих неки служе доживотне казне затвора. Израел и Хамас пронашли заједнички интерес због маргинализације Фатаха, оцењују аналитичари.

Отети израелски војник Гилад Шалит вратиће се у Израел у уторак или среду, после више од пет година у заточеништву и изолацији у Појасу Газе, најавиле су израелске власти.

Шалита је Хамас ослободио у замену за 1.027 Палестинаца који ће бити пуштени из израелских затвора у две фазе, на основу договора постигнутог у Каиру, уз посредовање Египта и Немачке.

Прва група од 450 људи биће ослобођена следеће недеље, а друга од 550 у року од два месеца.

Израелска влада је у ноћи између уторка и среде са 26 гласова за и три против, прихватила договор о размени, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху означио је ту одлуку тешком.

Иако се идентитет оних који ће бити пуштени неће објавити до суботе, у јавност је процурила информација да ће на слободу бити пуштено готово 300 Палестинаца који су служили доживотне казне.

Војник Гилад Шалит отет је у прекограничном нападу изведеном кроз подземни тунел из Појаса Газе на југ Израела, јуна 2006, када му је било 19 година.

Отац заробљеног војника Ноам Шалид у међувремену је покренуо кампању за ослобађање сина и постао је позната јавна личност.

Због спорог решавања случаја заточеништва његовог сина, Ноам је разапео шатор и спавао испред резиденције премијера Нетанијахуа.

Једна група, повезана са милитантним Хамасом и која је одговорна за напад у коме је млади војник отет, најавила је да ће објавити видео-запис којим ће потврдити да се с Шалидом поступало фер.

Иако ово није прва размена арапских затвореника за отете Израелце или њихова тела, никада за једног човека није пуштено толико људи. То је изазвало љутњу израелске деснице.

Председавајући организације "Алмагор", која заступа жртве тероризма, Меир Индор, потврдио је да таква цена никада није плаћена.

Заједнички против Фатаха? 

На палестинској страни, после почетног славља, дошло је до разочарања, што на листи за ослобађање нису популарни лидери као што су Марван Баргути и Ахмед Садат, обојица осуђени због организовања терористичких напада.

Хамас је саопштио да би договор пропао да су инстистирали на пуштању Баргутија.

Међутим, постизањем договора о размени, лидери Хамаса скренули су пажњу света са захтева палестинског председника Махмуда Абаса, вође ривалског Фатаха, да Уједињене нације признају независност Палестине, наводе палестински аналитичари.

Они, такође, предвиђају да ће позиција Хамасоваца у преговорима о помирењу са Фатахом бити јача зато што су постигли опипљиве резултате у очима јавности.

Хамас је прихватио договор на основу кога ће неколико лидера организације бити протерано, неки у Газу, а неки у стране земље, на шта раније није пристајао. Са друге стране, међу ослобођенима ће се наћи и припадници Хамаса и Фатаха.

Палестински професор политичких наука Мухаимер Абу Сада наводи да су Израел и Хамас имали заједнички интерес да постигну договор и да је Израел тежио да ослаби и маргинализује Махмуда Абаса после историјског обраћања у Генералној скупштини УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару