Читај ми!

Унмик плаћа милионску одштету?

Некадашњи радник Унмика Џејмс Васерстром тужи УН за клевету и претрпљену душевну патњу и тражи одштету од милион долара. Васерстром пријавио наводне сумње за корупцију службеника те мисије, после чега је отпуштен.

Американац Џејмс Васерстром тражи милион долара одштете од УН због третмана према њему док је радио у мисији Унмика на Косову, након што је пријавио сумње у корупцију међународних службеника те мисије.

Васерстром каже да је његово место у Унмику укинуто 2007. године, када је поднео извештај о колегама за које је сумњао да узимају мито од локалних званичника у енергетском сектору.

Према његовим речима, УН полиција га је на кратко привела, његова канцеларија је претражена и била забарикадирана месецима док је Унмик испитивао њега за, како је речено, сукоб интереса, зато што је потписао уговор о пружању консалтинг услуга када је био завршен његов посао у УН.

Васерстром, који је радио за УН 25 година, данас ће поднети захтев за одштету новом судском систему УН за питања запослених, Трибуналу УН за спорове, који је заменио стари систем оцењен као "нефункционалан" и да повлашћује управу светске организације.

На данашњем рочишту треба да се утврди да ли су званичници УН предузели мере одмазде према Васерстрому зато што је изнео сумње у рад својих колега у Унмику.

"Док је УН испитивао наводе Васерстрома о раду његових колега, Унмик је објавио да укида његово радно место и навео да је то било давно планирано и да то није узвратна мера одмазде", рекла је Мери Дорман, Васерстромов адвокат.

Канцеларија за етичка питања у Уједињеним нацијама у вези с тим случајем проценила је да третман Васерстрома "изгледа претеран", али је навела да нису нађени докази да се деловало против њега у смислу одмазде.

Васерстром, који сада ради у амбасади САД у Авганистану, допутовао је ове недеље у Њујорк да присуствује данашњем рочишту на коме ће оспорити налазе Канцеларије УН за етичка питања.

Како наводи АП, случај Васерстрома је међу најпознатијим у новом Трибуналу УН за спорове, који је успостављен пре две године и има суднице у Њујорку, Женеви и Најробију. Рочишта су отворена за јавност, а одлуке су обавезујуће за високе званичнике УН, укључујући и генералног секретара.

Васерстром тражи више од милион долара на име изгубљених плата, надокнаде за клевету и претрпљену душевну патњу.

"То што се десило уништило је његову каријеру у УН", рекла је његова адвокатица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару