Читај ми!

Пала влада у Словачкој

Словачки либерали минирали ратификацију новог заштитног механизма за евро и тиме оборили владу премијерке Ивете Радичове.

Либерали из странке "Слобода и солидарност" једини су из владајуће коалиције минирали ратификацију новог заштитног механизма за евро (ЕФСФ) чиме су блокирали помоћ дужницима у еврозони и тиме оборили владу премијерке Ивете Радичове.

Словачка је гласала последња, а једина је од 17 чланица еврозоне чији парламент није ратификовао ЕФСФ и повећање средстава и гаранција која ће бити на располагању дужницима у еврозони са 250 милијарди евра на 440 милијарди.

За еврозону то је само привремена компликација, пошто је лидер опозиционих социјалиста, бивши премијер Роберт Фицо, обећао и данас у расправи да ће у следећем гласању вероватно наредне седмице његови посланици обезбедити већину да споразум о ЕФСФ Словачка ипак ратификује.

Раније је ту понуду условио или темељним изменама у влади или радије превременим изборима.

Од 124 присутна посланика за ЕФСФ и поверење влади гласало је вечерас само 55 уместо неопходних 76 у једнодомном парламенту од 150 посланика, а посланици либерала напустили су у време гласања салу.

Седмочасовна расправа о томе да ли ће Словачка постати црна овца која је минирала договор свих 17 чланица еврозоне претворила су у међусобно оптуживање либерала и остале три странке у влади деснице и центра ко је крив за пад владе.

Премијерка Ивета Радичова две недеље је из дана у дан нудила разне компромисе либералима председника парламента Рихарда Сулика, чак јутрос у разговорима последње шансе и право вета на то којем будућем дужнику ће Словачка дати гаранције, али посланици "Слободе и солидарности" остали су чврсто при ставу да одбијају ЕСФС.

Шеф словачке дипломатије Микулаш Џуринда открио је да је чак уговорио сусрет Сулика и немачке канцеларке Ангеле Меркел како би Сулик понудио некакво друго решње за стабилизацију евра, а да је лидер либерала то прво прихватио, а затим се предомислио и сусрет одбио.

Сулик: Модел спасава банке

Као последње средство којим је Радичова покушала да убеди либерале да не блокирају помоћ дужницима спојила је након краха јутрошњих преговора гласање о ЕСФС са гласањем о поверењу влади.

"Наша странка није апсолутно против помоћи задуженим земљама. Рецимо позајмица Ирској је била добро решење", изјавио је Сулик и додао да му смета то што ЕСФС у ствари спашава банке и њихов капитал преко леђа пореских обвезника.

И остали посланици либерала наглашавали су током жучне расправе да им се не свиђа што је Словачка, када је примана у еврозону - елитни клуб који је изгледао лепо споља - морала да испуни све критеријуме, а показало се да су у клубу труле јабуке које те исте критеријуме нису поштовале. 

"Није могуће узимати из чланства у Европској унији само користи и права. Није могуће 17 одсто словачког буџета финансирати из џепова пореских обвезника", упозорила је Радичова либерале да чланство значи и обавезе.

Шеф словачке дипломатије Микулаш Џуринда упитао је Сулика и његове посланике да ли желе да Словачка поново буде означавана у свету за црну рупу као деведесетих година у време Мечијара. 

"Оно о чему данас одлучујемо је углед Словачке, где припадају словачки грађани, да ли ћемо се сами искључити из друштва успешних", рекла је на крају расправе Радичова.

Влада премијерке Радичове пала је након свега годину дана на власти, а за сада није јасно да ли земљу чекају превремени избори.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару