Читај ми!

Подршка Србима на форуму у Прагу

Чланови чешког Удружења пријатеља Срба на Косову протестовали су у Прагу због присуства косовске председнице Атифете Јахјаге Форуму 2000 који се одржава у чешкој пресотници.

Бивши чешки председник Вацлав Хавел и нобеловац Џозеф Стиглиц отворили су у Прагу  међународни Форум 2000, а званице у чешкој престоници ове године су дочекале демонстрације и транспарент "Косово је Србија", преноси Бета.

Стојећи мирно са развијеним транспарентом дуж улице ка некадашњој цркви свете Ане у Прагу где је почело редовно окупљање, чланови чешког Удружења пријатеља Срба на Косову протестовали су што је једна од главних званица Форума 2000 председница Косова Атифете Јахјага.

Демонстрације је организовао посланик чешких опозиционих социјалдемократа Јарослав Фолдина, а неколико десетина демонстраната држало је и транспаренте који упозоравају на "бујање организованог злочина на Косову".

Планирано да на једном од панела о организованом криминалу и корупцији говори председница Косова.

"На Косову се газе међународне резолуције и људска права. Истерују се Срби. Чини нам се да се о томе не разговара", рекао је новинарима један од демонстраната Вит Дворжак.

Чешки пријатељи Срба на Косову одржаће демонстрације и у уторак испред палате Жофин у којој се одржава радни део форума у време иступања Атифете Јахјага.

Традиционално окупљање интелектуалаца, научника, државника, активиста за људска права, филозофа, теолога, црквених великодстојника у дебати о изазовима савременог света Вацлав Хавел организује још од 1997. године када је био још председник Чешке.

Тема овог 15. јубиларног форума од 9. до 11. октобра је правна држава и демократија са посебним нагласком на проблем организованог криминала и корупције.

Тематске панел блокове у оквиру опште теме имају ове године Белорусија, Русија, арапске земље, Азија и Западни Балкан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару