Читај ми!

Крвави протести у Каиру

Најмање 23 особе су убијене, а више десетина повређено у сукобима који су избили током протеста Копта због верског насиља у Каиру. Премијер Есам Шараф апеловао на хришћане и муслимане да се не одазивају "позивима на побуну".

У сукобима који су избили током протеста Копта због верског насиља у Каиру погинуло је најмање 23 људи. Египатско министарство здравља потврдило је да је повређено 156 особа.

Египатски премијер Есам Шараф апеловао је вечерас на хришћане и муслимане да се не одазивају "позивима на побуну". 

"Оно што се догађа, то нису сукоби муслимана и хришћана, него покушаји да се изазову хаос и побуна", написао је Шараф на својој званичној страници на друштвеној мрежи Фејсбук, преноси АФП.

"Обраћам се свој деци домовине која брину о својој будућности, да не подлежу позивима на побуну зато што је то ватра у којој сви страдају, која не прави разлику међу нама", поручио је премијер.

Насиље је почело када се испред телевизије окупило неколико хиљада Копта, који су организовали шетњу од кварта Чобра у Каиру у знак протеста због верског насиља.

Сукоби су почели испред зграде државне телевизије на Масперо тргу, али су се ускоро проширили на трг Тахрир, који је био епицентар демонстрација које су довеле до Мубаракове оставке.

Египатска телевизија приказала је демонстранте који су бацали молотовљеве коктеле и запаљена војна возила испред зграде државне телевизије.

Према наводима Франс преса, демонстранти су каменицама гађали полицију и војску која је чувала зграду, а после тога у запаљена два аутомобила.

Како јављају тамошњи медији, снаге безбедности су покушале да растерају демонстранте пуцајући у ваздух. Други детаљи сукоба нису саопштени.

Копти, иначе, криве муслиманске радикале за делимично рушење коптске цркве прошле недеље и оптужују владајући војни савет да је сувише благ према починиоцима низа антихришћанских напада.

Демонстранти су, такође, захтевали оставку војног савета, а нарочито његовог председника маршала Мохамеда Тантавија.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару