Читај ми!

Напад на телевизију у Тунису

Тридесет исламистичких демонстраната ухапшено у Тунису због покушаја напада на једну приватну телевизијску станицу која је емитовала филм "Персеполис" о режиму иранског вође Хомеинија.

Полиција у Тунису ухапсила је 30 исламистичких демонстраната који су кренули у напад на једну приватну телевизијску станицу због емитовања француско-иранског филма "Персеполис" о режиму иранског вође Хомеинија, који како сматрају, вређа њихова верска убеђења.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је полиција спречила демонстранте да дођу до просторија телевизије "Несма" у центру града и изведу још један у низу напада на институције које екстремисти сматрају симболима секуларизма који вређају ислам, јавио је Асошиејтед прес.

Директор телевизије "Несма" Набил Каруи рекао је за тунишки радио да је нападаче увредило то што је његова станица недавно емитовала аутобиографски анимирани филм "Персеполис"режисера и сценаристе Марјане Сатрапи о одрастању и животу након Исламске револуције 1979. године у Ирану.

Хапшења су спроведена две недеље уочи избора који се одржавају у Тунису пошто је у побуни у јануару с власти свргнут дугогодишњи владар Зине Ел Абидин Бен Али.

Претходних девет месеци Тунис су обележили немири и демонстрације, као и успон нове ултраконзервативне групе муслимана, салафиста, који су због приказивања филма који су протумачили као увреду за ислам, у јуну напали један биоскоп.

Прошлог четвртка четири особе наоружане ножевима упале су у зграду факултета у граду Сусу и претиле запосленима, јер неће да упишу студенткиње које носе никаб, традиционални муслимански вео који у потпуности прекива лице.

Универзитетски форум Туниса раније овог месеца заузео је став против ношења никаба на факултету, истичући да је то скорашњи феномен, потпуно стран традицији и начину облачења у Тунису.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару