Читај ми!

Деценија рата у Авганистану

Пре тачно десет година почео је рат у Авганистану. Деценију после пада режима талибана, влада у Кабулу и НАТО нису успели да осигурају безбедност народу, каже председник те земље Хамид Карзаи.

Данас се навршава десет година од инвазије САД и коалиционих савезника НАТО-а на Авганистан, у знак одмазде за терористичке нападе 11. септембра и како би власт екстремних талибана који су пружили уточиште Ал Каиди била окончана. 

Авганистански председник Хамид Карзаи изјавио је да десет година након пада режима талибана његова влада и НАТО нису успели да осигурају безбедност народу Авганистана.

У интервјуу Би-Би-Сију, Карзаи је оптужио Пакистан да подржава устанак талибана и истакао да још увек није решен проблем склоништа талибана у пакистанским племенским регијама.

Признавши да је безбедност највећи проблем у данашњем Авганистану, Карзаи је рекао и да је то највећи неуспех његове владе.

Последњих месеци, Авганистан је био поприште серије снажних напада на војне циљеве, као и убистава познатих личности међу којима и Барханудина Рабанија, мировног изасланика Авганистана и некадашњег председника земље.

Америчка јавност, преокупирана домаћим економским проблемима, не обраћа много пажње на десету годишњицу од почетка рата у Авганистану, који ће, и то под условом да нешто не крене наопако, потрајати бар још три године.

Поред тога, десета годишњица рата у Авганистану у чисто војном смислу има мали значај у односу на друге датуме, пре свега у односу на крај 2014. године, за када је Обама одредио рок повлачења америчких трупа из те земље.

Бивши генерални инспектор немачког Бундесвера Харалд Кујат оценио је да је мисија у Авганистану пропала.

"Мисија је политичку сврху - солидарност са Америком - испунила. Ако се, међутим, за циљ узме стабилизација једне земље и региона, онда је та мисија пропала", рекао је Кујат за Мителдојче цајтунг.

Цена рата

САД и НАТО савезници су 7. октобра 2001. године, извели инвазију на Авганистан како би окончали владу радикалног исламског покрета талибана и казнили их, јер су пружили уточиште лидерима Ал Каиде, који су 11. септембра извели терористичке нападе на Америку.

Тадашњи председник САД Џорџ Буш тада је поручио нацији да ће наредних месеци њихова снага бити у стрпљењу. Испоставило се да је то стрпљење било на проби много дуже.

Укупно, више од два милиона америчких војника упућено је у Авганистан, као и у рат у Ираку, који је започет у марту 2003. године.

Скоро 4.500 америчких војника погинуло је у Ираку и око 1.700 у Авганистану, а десетине хиљада је рањено. Та два рата коштали су САД око хиљаду милијарди долара.

Обама је прошле године из Ирака повукао све борбене трупе, иако је тамо задржано снажно америчко војно присуство и усмерио се на Авганистан.

Амерички председник је почетком прошле године наложио повећање броја војника на око 100.000, али је одржао обећање и у јулу је започето повлачење првих јединица из Авганистана.

Последња испитивања јавног мњења показују да је сада већина Американаца против војног ангажмана у Авганистану, као и да чак трећина ратних ветерана сматра да авганистански и ирачки рат нису ни били вредни вођења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару