Читај ми!

Годишњица убиства Политковске

Навршено пет година од убиства руске новинарке Ане Политковске, али још увек нема судске пресуде. За убиство, између осталих, оптужен бивши полицајац Сергеј Кадијкурбанов. Невладине организације оптужују руске власти за саучесништво.

У Русији се обележава пет година од убиства руске новинарке Ане Политковске, али још нема судског епилога за тај трагичан догађај.

Истражна комисија саопштила је да су за убиство, између осталих, оптужен Лом-Али Гајтукајев пореклом из Чеченије, и бивши руски полицајац, потпуковник Сергеј Кадијкурбанов.

Према саопштењу комисије, Гајтукајеву је 2006. године наручено убиство Ане Политковске, и он је у организацију убиства укључио Кадијкурбанова.

За организацију убиства оптужени су и пензионисани потпуковник Дмитриј Пављученков и браћа пореклом из Чеченије, Рустам Ђабраил и Ибрахим Махмудов.

Комисија је навела да је Рустам Махмудов пуцао на Ану Политковску, а остала тројица се сматрају саучесницима у убиству.

Међутим, Сергеј Кадијикурбанов и браћа Махмудов су 2009. године ослобођени, због недостатка доказа.

Пошто је био у бекству, Рустаму Махмудову се тада судило у одсуству, али је он 2010. године ухапшен, после чега је Врховни суд случај вратио Тужилаштву, и покренута је нова истрага са истим осумњиченима.

Наручилац убиства непознат

Истражитељи још увек нису утврдили ко је наручилац убиства, али су потврдили да је Ана Политковска убијена због посла којим се бавила.

"Наручилац убиства још није познат, али сигурни смо да ће пре или касније сви бити кажњени", преноси став истражитеља руски лист Нова Газета, за који је радила Ана Политковска.

Лист је организаовао и потписивање петиције којим се од градончелника Москве тражи да се обезбеде средства за спомен-плочу у знак сећања на убијену новинарку.

Бивша совјетска дисиденткиња и борац за људска права Људмила Алексејева није, међутим, убеђена да руске власти чине напоре како би се пронашли сви саучесници убиство.

"Веома сумњам да ће бити откривен наручилац убиства", рекла је Алексејева и додала да представници власти "никада" неће издати неког од својих.

Невладине организације за заштиту људских права су у више наврата оптужиле руске власти да су одговорне за убиство и оценили да се у Русији чини све како убице новинара не би биле кажњене.

Портпарол руског премијера је у интервјуу датом на годишњицу убиства Ане Политковске, одлучно одбацио такве наводе.

"Морате бити луди да то припишете Путину", рекао је Дмитриј Песков у интервјуу интернет телевизији Дојд.

Ана Политковска, која је била жестока критичарка Кремља и писала о рату у Чеченији и кршењу људских права у тој руској републици, убијена је 7. октобра 2006. године у Москви, у улазу зграде у којој је живела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару