Читај ми!

Хапшења на Менхетну

Тридесет особа ухапшено, у Њујорку, након синоћње протестне шетње покрета "Окупирајте Волстрит". Сведоци тврде да су се полицајаци на скутерима залетали у масу у намери да растерају окупљене, због чега је један полицајац оборен.

Њујоршка полиција ухапсила је 30 особа после протестне шетње покрета "Окупирајте Волстрит", на разним локацијама Доњем Менхетну, јавили су амерички медији. Већина је ухапшена због непрописног понашања, укључујући пет особа које су кидисале на полицијску барикаду на углу Бродвеја и Волстрита.

Четири особе ухапшене су зато што су обориле полицајца на скутеру. Сведоци тврде да су видели више полицајаца на скутерима како се залећу у масу у намери да растерају окупљене.

У протестној шетњи учествовало је хиљаде демонстраната, којима су се прикључили и други незадовољни постојећим стањем америчког друштва чланови синдиката, студенти, представници еколошких организација и борци за људска права. На више универзитета студенти су, у знак солидарности, бојкотовали наставу.

Протест одржан у среду увече био је миран, а до инцидената је дошло када је пала ноћ.

Сличних протеста било је широм САД. Ниједан, међутим, није био толико масован, већ су то, најчешће, били скупови од неколико десетина, највише неколико стотина људи.

Демонстрантима је стигла подршка из многих градова САД, укључујући Лос Анђелес, Бостон, Сијетл, Провиденс, Роуд Ајленд а говори се и о глобалном протесту који се организује преко друштвених мрежа.

Неколико конгресмена из Демократске партије подржало је демонстранте, док је Херман Кејн, претендент на место репубиканског кандидата за председника САД, назвао је протесте "неамеричким".

За три недеље, покрет "Окупирајте Волстрит" постао је магнет за велики број незадовољних Американаца. Покрет је започео када је, 17. септембра, неколико десетина припадника намеравало да подигне шаторе на Волстриту, што им није било дозвољено.

Демонстранти су се, потом, "населили" у оближњем Зукоти парку. Тамо су донели душеке за спавање, а одатле су повремено организовали протестне шетње.

Једна таква шетња преко Бруклинског моста, у суботу, окупила је неколико хиљада људи. Пошто су неки од њих са пешачког дела прешли на део моста којим се крећу возила, интервенисала је полиција и привела око 700. Амерички медији су све до тада протест у Њујорку углавном игнорисали.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару