Читај ми!

Штит над Шпанијом

Шпанија прихватила да учествује у антиракетном штиту НАТО-а, објавио је у Бриселу шпански премијер Хозе Луис Сапатеро. Очекује се да штит буде потпуно операционалан 2018. године.

У антиракетном штиту НАТО-а учествоваће и Шпанија, која је одобрила да се код њене обале поставе амерички војни бродови опремљени пресретачима, саопштио је у Бриселу шпански премијер Хозе Луис Сапатеро.

Четири брода опремљена борбеним системом "Еџис" биће постављена у америчкој морнаричкој бази "Рота" на југу Шпаније до 2013. године.

"Ради се о чисто одбрамбеном програму чији је циљ да се спречи балистичка претња", рекао је Сапатеро.

Церемонији поводом приступања Шпаније антиракетном штиту у Бриселу, осим Сапатера, присуствовали су амерички министар одбране Леон Панета и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен.

"Штит је један од главних осовина развоја НАТО-а наредних година", рекао је Расмусен и додао да ће штит бити "потпуно операционалан 2018. године".

Амерички министар одбране Панета рекао је да споразум са Шпанијом даје јак сигнал који показује да ће САД наставити да инвестира у Алијансу и у партнерство са европским земљама, и поред "буџетских ограничења".

Турска, Пољска и Румунија су последњих неколико месеци озваничили своје учешће у антиракетном штиту. Јак амерички радар биће постављен на југоистоку Турске, а ракете пресретачи типа "СМ-3" биће распоређене у Пољској и на југу Румуније.

Расмусен је рекао да би друге земље могле да објаве да се придружују наредних месеци. Антиракетни штит је развијен да би заштитио Европу од потенцијалне иранске нуклеарне претње, и његово постављање НАТО је одобрио у новембру прошле године.

Русија је узалудно тражила од НАТО-а да одустане од тог пројекта или да и њу укључи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару