Читај ми!

Иран против радара у Турској

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад критиковао Турску због постављања радарског система НАТО-а. Иран сматра да је тај систем намењен одбрани Израела.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад критиковао је Турску што је прихватила да на њеној територији буду инсталирани делови радарског система НАТО-а, тврдећи да је сврха тог система заштита Израела.

"Противракетни штит има за циљ одбрану ционистичког режима. Они не желе да дозволе да наше ракете заврше на окупираним територијама, уколико он једног дана предузме акцију против нас. Зато су га ту поставили", рекао је Ахмадинежад у телевизијском обраћању нацији у уторак увече, пренео је АП.

Ирански председник је казао да је његова влада пренела незадовољство Ирана том одлуком турским званичницима.

"Ми смо рекли нашим турским пријатељима да то што су урадили није био добар посао и да је то на њихову штету. Такави штитови не могу спречити колапс ционистичког режима", поручио је Ахмадинежад.

Турска је у септембру пристала да делови радарског система НАТО-а буду инсталирани у једној војној бази код Малатје, места у Југоисточној Турској.

У Турској тврде да ракетни систем Алијансе није уперен против било које конкретне земље и запретила је да ће блокирати договор ако Иран буде експлицитно наведен као претња.

Ахмадинежад се у свом говору осврнуо и на спорни нуклеарни програм Исламске републике, наводећи да је Техеран спреман да "одмах" заустави производњу ниско обогаћеног уранијума од 20 одсто, уколико нуклеарне силе снабдеју ту државу нуклеарним горивом, неопходним за рад фабрика и истраживање, пренео је АФП.

Савет безбедности Уједињених нација увео је четири рунде санкција Ирану, захтевајући од те државе да обустави обогаћивање уранијума, истичући да тај материјал, насупрот тврдњама иранског председника, може да буде употребљен за производњу атомске бомбе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару