Читај ми!

Путинов Евроазијски савез?

Ширење Царинске уније и Јединственог економског простора основа за формирање Евроазијског економског савеза, оцењује руски премијер Владимир Путин. Нови пројекат не представља обнављање СССР-а, већ модел снажног наднационалног уједињења, које треба да постане један од полова савременог света, каже Путин.

Успостављање Царинске уније и Јединственог економског простора ствара основу за будуће формирање Евроазијског економског савеза, написао је премијер Русије Владимир Путин у чланку објављеном у листу Известија, у којем је, као кандидат за следећег председника Русије, изложио своје прве спољнополитичке иницијативе.

Путин је навео да ће се ширење круга учесника Царинске уније и Јединственог економског простора постепено настављати и да ће му се прикључити и централноазијске републике Киргизија и Таџикистан.

У оквиру садашње Царинске уније Русије са Белорусијом и Казахстаном, од идуће године биће уклоњене све баријере за трговину, кретање капитала и радне снаге, преноси Ројтерс.

"Нећемо се на томе зауставити и ставићемо пред себе амбициозан задатак - постизање следећег, вишег нивоа интеграције у Евроазијски савез", написао је Путин.

Премијер Русије, који је раније колапс Совјетског Савеза 1991. оценио као "највећу геополитичку катастрофу 20. века", указао је да нови пројекат не представља неку врсту обнављања СССР".

"Било би наивно покушавати поново успоставити или копирати нешто што је прошлост, али тесна интеграција на новој политичкој и економској основи, на новом систему вредности, представља императив нашег времена", написао је Путин.

Путин је предложио модел снажног наднационалног уједињења, како каже, способног да постане један од полова савременог света и да при том игра улогу ефикасне везе Европе и динамичних азијско-тихоокеанских региона.

"То значи да је на бази Царинске уније и Јединственог економског простора неопходно прећи на тешњу координацију економске и валутне политике, на оснивање правог економског савеза", навео је руски премијер.

Путин је убеђен да ће Евроазијски савез бити конкурентан у индустријској и технолошкој трци, у такмичењу за инвеститоре, за отварање нових радних места и развој напредних пословних сектора захваљујући комбинацији природних богатстава, капитала, јаког људског потенцијала.

Стабилнији развој светске економије

Путин, такође, сматра да ће нова организација, упоредо са Европском унијом, САД, Кином, Азијско-пацифичком економском сарадњом (АПЕЦ), Северноамеричким споразумом о слободној трговини (НАФТА) и Удружењем земаља Југоисточне Азије (АСЕАН), осигурати стабилнији развој светске економије.

"Поздрављамо улазак и других партнера, пре свега чланица Заједнице Независних Држава и при том не намеравамо да било кога пожурујемо или подстичемо. То мора бити суверена одлука државе, заснована на сопственим дугорочним националним интересима", указао је Путин.

Поједини суседи Русије, пре свега Украјина, нису вољни на интеграцију, која је, како сматрају, контрадикторна њиховој одлуци да појачају везе са ЕУ.

То је, како је написао Путин, погрешан избор јер би Царинска унија и будући Евроазијски савез били партнери ЕУ у преговорима о формирању заједничког економског простора, гарантујући својим чланицама већи утицај у тим преговорима.

"Чланство у Евроазијском савезу би, сем директне економске користи, омогућило чланицама бржу интеграцију у ЕУ и из знатно јаче позиције", указао је Путин.

Премијер Русије, који ће на следећим председничким изборима у марту 2012. бити један од кандидата, са највећим изгледима за победу, није у чланку крио скептицизам у погледу прикључења Русије Светској трговинској организацији (СТО) после 18-годишњих преговора који се ближе крају.

"Процес изналажења нових послекризних глобалних модела развоја напредују уз тешкоће. На пример, међународни трговински преговори у оквиру Рунде из Дохе су практично обустављени. Постоје и објективне тешкоће унутар СТО", написао је Путин.

Путин је 2009. унео збрку у настојање Русије да се прикључи СТО тиме што је рекао да ће Русија, уместо тога, формирати Царинску унију са Белорусијом и Казахстаном.

Сада ће, такође, морати да објасни чланицама СТО ову своју нову иницијативу за окупљање бивших совјетских република у Евроазијски савез, навео је Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару