Читај ми!

Нобел тројици астрофизичара

Амерчки научници Сол Перлмутер, Брајан Смит и Адам Рајс деле овогодишњу Нобелову награду за физику. Они су открили да се свемир све убрзаније шири.

Овогодишњу Нобелову награду за физику деле тројица америчких астрофизичара Сол Перлмутер, Брајан Шмит и Адам Рајс, за откриће убрзаног ширења универзума, саопштила је данас Краљевска шведска академија наука.

Научницима је још од двадесетих година прошлог века познато да се универзум шири као последица Великог праска, који се догодио пре око 14 милијарди година, али откриће да се овај процес убрзава – а не успорава како су многи мислили – изазвала је праву револуцију у истраживачким круговима.

"Уколико експанзија настави да се убрзава, свемир ће се претворити у лед", наводи се у саопштењу Нобеловог комитета за физику.

Половина престижне награде припала је Перлмутеру, док другу половину деле Шмит, који иначе ради у Аустралији, и Рајс.

"Завршили смо тако што смо свету саопштили да смо добили тај сулуди резултат - да се универзум убрзано шири", казао је Шмит путем телефонске конференције за штампу након објављивања имена лауреата у Стокхолму.

"Деловало је исувише невероватно да би било истинито и мислим да смо помало били уплашени", додао је он.

До свог открића тројица америчких астрофизичара дошла су посматрањем и проучавањем удаљених експлодирајућих звезда, тзв. супернова, наводи се у саопштењу Нобеловог комитета за физику Краљевске шведске академије наука.

Уместо да њихова светлост постане јача, она се постепено гасила.

"Невероватан закључак био је да ширење универзума не јењава, већ, напротив, да се убрзава", истиче се у саопштењу.

Верује се да убрзавање изазива тамна енергија која представља готово потпуну непознаницу за космологе.

Они сматрају да тамна енергија – нека врста обрнуте гравитације која одбија материју која јој се приближава, чини три четвртине универзума.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару