Читај ми!

"Окупирана" Америка

Скоро двадесет дана од како су почели да протестују у Њујорку, активисти покрета "Окупирај Волстрит" настављају мирне демонстрације. Упркос хапшењу 700 активиста у суботу, људи широм САД организују "окупацију" својих градова. На мети Бостон, Лос Анђелес, Чикаго и многи други градови.

Покрет "Окупирај Волстрит", који сада већ улази у трећу недељу, шири се по Сједињеним Америчким Државама.

Више од 1.000 људи окупило се у Бостону, најављујући протесте који би требало да паралишу саобраћај у центру града, док је у Лос Анђелесу неколико стотина активиста покрета "Окупирајте Л.А." марширало од Трга Першинг до градске већнице где су рекли да ће остати "колико год је потребно".

''Наша економска ситуација је ужасна! Гора него што се о томе прича. Једино што ова земља производи је рат! Једина радна места нуди америчка војска'', Џули Левинг, социјална радница.

''Ово је тек почетак. Економија неће бити ништа боља у скорој будућности. Иако ме то није драстично погодило, с друге стране немам посао'', речи су музичара Тејлора Харисона.

"Окупирај Бостон" чини се најорганизованијим покретом до сада, пише Бостон Хералд. Поставили су прилично велик камп на Тргу Девеј, преко пута зграде Федералних резерви, подигли шаторе, направили залихе хране и лекова, а чак су поставили и разглас.

Организоване су и "тактичке групе" које покривају правне проблеме, набавку и допремање хране и односе са медијима, наводи бостонски лист.

Слични протести одржани су у Чикагу, Денверу и Сијетлу, а организатори у тим градовима тврде да ће наставити да се окупљају.

Подршка демонстрантима стиже и из редова богаташа.

''Могу да разумем како се осећају. Многи међу њима водили су мала предузећа, а онда су им порези и камате на кредите порасли са 8 на 28 процената. Њихова предузећа су пропала и тиме су практично потиснути из бизниса'', речи су бизнисмена Џорџа Сороша.

Ни хапшење 700 активиста на Бруклинском мосту пре два дана није спречило антикорпоративне демонстранте да изађу на улице и покажу своје незадовољство економским стањем у земљи, високом стопом незапослености и, како тврде, неуспелим мерама и "спасоносним" пакетима америчке владе.

Њујоршка полиција пустила је синоћ на слободу већину ухапшених, док је двадесетак још увек у притвору и чекају саслушање, јавља Би-Би-Си. Сви ухапшени добили су опомену због ремећења јавног реда и мира.

Да ситуација по америчке власти буде гора покрет "Окупирајте" покупио је симпатије бројних познатих личности, а режисер Мајкл Мур и оскаровка Сузан Сарандон отворено су стали на страну активиста, што би могло да буде подстицај другима да им се придруже.

Приликом хапшења активиста глумац Алек Болдвин истакао је своју подршку "окупаторима" написавши на свом профилу на Твитеру: "Ово је врло узнемирујуће. Мислим да њујоршка полиција има одређених проблема у односима са јавношћу".

Када су пре нешто више од две недеље распаковали своје вреће за спавање и развили своје ручно направљене транспаренте у малом парку близу Волстрита нико их, укључујући и администрацију у Вашингтону, није узимао за озбиљно.

Сада је, ипак, ситуација потпуно другачија. Поготову после хапшења активиста, чиме су америчке власти, хтеле то или не, поклониле огромну медијску пажњу и додатно дале на важности покрету, који је постао инспирација многима широм земље.

Један од организатора протеста у Зукоти парку истиче да их је сада "немогуће ингорисати и да ће наставити са демонстрацијама и уличним перформансима".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару