Читај ми!

Утоја поново отворена

Норвешка је отворила острво Утоју, где је масовни убица Андерс Брејвик масакрирао 69 људи. Преживели сматрају да је поновно отварање важно, да људи схвате шта се тамо догодило. Норвешки министар правде Кнут Сторбергет преузео је одговорност за погрешне процене, укључујући спору реакцију полиције.

Норвешки министар правде Кнут Сторбергет изјавио је да жали због грешака у одговору на нападе у којима је Андерс Брејвик убио 77 људи јула месеца, што је до сада најјасније признање владе да су неке критике на рачун полиције биле оправдане.

"Сви морамо да изразимо жаљење због грешака", рекао је Сторбергет дневнику Афтенпостен, уочи посете 180 новинара острву Утоји, где је масовни убица Андерс Брејвик масакрирао 69 људи у омладинском кампу.

Осам људи је погинуло неколико часова раније у експлозији аутомобила бомбе који је Брејвик поставио испред зграде где је било седиште премијера у центру Осла.

Норвешка је први пут отворила за новинаре острво Утоју које се налази четрдесетак километара североисточно од Осла.

Најоштрије критике односиле су се управо на то зашто је полицији требало скоро сат времена да дође до острва пошто је добила позив.

Сторбергет је преузео одговорност за "погрешне процене" у одговору, укључујући и нетачне информације које је полиција давала породицама неких од жртава, али је рекао да нема планове да поднесе оставку због тога.

Више од 180 новинара и сниматеља обишло је Утоју, популарни рекреациони центар где је више од 500 чланова подмлатка норвешке Радничке партије присуствовало летњем кампу када је Брејвик на њих отворио ватру.

Брејвик је пуцао непрекидно сат и по у кампу и око њега, а предао се тиму специјалаца чим су стигли на место догађаја, скоро сат времена пошто је позвана полиција.

Норвешки истражни органи кажу да верују да је Брејвик, који је рекао да је за циљ узео Радничку партију јер је допустила да превише муслимана дође у Норвешку, деловао сам.

Адриан Пракон, 21-годишњак који је преживео напад на Утоји, каже да је поновно отварање острва важно како би људи схватили шта се тамо догодило.

Они који су преживели напад описали су како су се скривали и бежали у воду како би избегли метке. Када су специјалци стигли, нападач, који је имао две пушке, мирно се предао.

То је био најтежи масакр у Норвешкој после Другог светског рата и највеће масовно убиство које је извео појединац у новијој историји.

Пре смртоносног напада, Брејвик је од јесени 2009. активно припремао своје нападе, према властитом документу од 1.500 страница, објављеном на Интернету пре самог убилачког похода.

У том документу, који врви од мржње ислама и антимарксистичких ставова, Брејвик је у детаље описао припреме и спомињао "употребу тероризма као средства за буђење маса" уз навођење да очекује да ће га сматрати "највећим монструмом после Другог светског рата".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару