Читај ми!

Јапански изуми за невоље

Земљотрес у марту покренуо Јапанце на смишљање иновација. Телевизија, радио и мобилни оператери упозоравају на долазак земљотреса. Креатори одеће, произвођачи посуђа и керамике, путари, својим изумима помажу Јапанцима да би што спремније дочекали евентуалну природну непогоду.

Разорни земљотрес који је у марту ове године погодио Јапан дао је велики подстицај овој азијској земљи да се новим технолошким иновацијама и бољом организацијом бори против природних катастрофа.

Јапанци као кључну иновацију наводе нови систем алармирања становништва путем медија. Национална телевизија прекида програм када из сеизмолошког центра добије обавештење о земљотресу или цунамију, тако да се грађани у угроженим региону обавештавају о опасности неколико секунди или минута пре него што се она деси.

Овако мали временски интервали чине се кратким, али су према искуствима Јапана довољна да се људи удаље од полица или ормара, отворе врата или се сакрију испод стола. Ове мере помажу људима да спрече да се врата извитопере и блокирају им пут за бекство и могу да буду одлучујући у борби за живот.

Програм на државној телевизији НХК прекида се када Сеизмолошки завод региструје померање тла незнатно испод пет степени по Рихтеру.

Радио програм се прекида тек када је подрхтавање веће од пет степени, зато што стручњаци процењују да су већина слушалаца возачи којима би чести прекиди програма одвукли пажњу са саобраћаја и проузроковали саобраћајне несреће.

У случају земљотреса јачег од пет степени Рихтера, сматра се да је боље обавестити возаче, зато што су опасност и штета од земљотреса већи, него у случају судара возила.

У напоре да се спаси што више живота, у правовремено упозоравање становништва укључују се оператери мобилне телефоније који, по приспећу обавештења из сеизмолошког завода, аутоматски шаљу аларм поруке на телефоне свих својих корисника.

Тим истраживача Медицинског универзитета Шига на челу са доктором Макотом Имаијем, поучен лошим искуствима дошао је на идеју да конструише уређај који по избијању пожара ослобађа оштар мирис налик оном какав има рен, како би тргли из сна глуве особе и дали им прилику да се спасу.

Нови уређај већ је инсталиран у једној школи за децу са специјалним потребама у префектури Кагава на острву Шикоку.

Боља технологија, боља организација

Јапанци су смислили велики број ситних, али веома корисних иновација у технологији и организацији. Једна од њих је исписивање великих бројева на путевима на јужном острву Шикоку, који су видљиви из ваздуха и којима се означавају раздаљине између насеља.

Тако се лакше наводе спасилачке јединице које из хеликоптера лакше процене који је део пута оштећен и колико су далеко од места несреће, и да усмере колеге на земљи.

Измишљен је и нови лонац за храну, који вишак топлотне енергије која се ствара приликом кувања претвара у електричну енергију. Струја која настаје користи се за пуњење мобилних телефона и других електронских уређаја.

Лекари који су учествовали у збрињавању становништва након великог цунамија изнели су своја искуства креаторима одеће. Произвођачи су на основу тих искустава почели да праве беле лекарске мантиле са великим џеповима у које може да стане таблет рачунар попур „Ај-Пада", где се чувају картони пацијената.

Нестанак струје у јавним тоалетима се такође појавио као проблем приликом земљотреса, зато што се водокотлићи активирају помоћу сензора који раде на струју.

Произвођач опреме за тоалете "Тото" зато је направио нови котлић који садржи клип који се при пуштању воде окреће и производи струју за напајање сензора.

Јапанске фирме почеле су да мењају и изглед фабрика, и тешке машине се премештају у приземља како услед земљотреса оне не би биле на вишим спратовима и затрпале раднике испод. Каблови се спроводе по плафонима, а завесе се праве од меканих материјала који могу лако да се пресеку уколико је то потребно.

Шампион кад је у питању спремности за несреће је солитер у месту Какогава, недалеко од града Кобе који је разорен у земљотресу 1995. године. Власник зграде је у њеном дворишту ископао бунар за случај да нестане вода на дуже време, инсталирао један тоалет изнад шахта и прикупио податке професији и вештинама свих станара, како би у случају несреће могли да помогну једни другима.

Штедња енергије

Шест месеци након земљотреса и цунамија, Јапан се суочава са енергетском кризом зато што су оштећене две, а из безбедносних разлога затворена једна од укупно 18 нуклеарних електрана.

Зато се у целој држави штеди струја тако што фирме и робне куће искључују део светлећих екрана, покретних степеница и лифтова, а становништво се позива да се што је више могуће уздржи од употребе клима уређаја који троше пуно струје.

У префектури Фукуу, локалне власти су овог лета отишле корак даље и позвале више од 80 шопинг центара да сваког дана од 1 до 3 сати по подне у периоду од јула до септембра, организују распродаје. Тада је највеће коришћење клима уређаја, и што већи број људи дође на распродају, мања је и потрошња струје.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару