Читај ми!

Повратак Салеха

Председник Јемена Али Абдулах Салех вратио се у Сану после тромесечног лечења у Саудијској Арабији. Салех позвао на прекид ватре и хитно започињање преговора. У данашњем сукобу снага безбедности и припадника дисидентских племена "погинуло је 18 особа, а 56 је рањено", објавио један опозициони портал.

У престоницу Јемена, Сану, после три месеца лечења у Саудијској Арабији, вратио се председник те земље Али Абдулах Салех, јавила је државна телевизија.

Салех је 4. јуна примљен у болницу у Ријаду, где се опорављао од повреда задобијених у јуну у једном ракетном нападу на његову резиденцију у Сани.

Одмах по доласку у земљу, јеменски председник позвао је на прекид ватре. Салех је истакао да су преговори једини начин за излазак из кризе и позвао политичке и војне личности на уздржаност.

У жестоким сукобима снага безбедности лојалних председнику Салеху и припадника дисидентских племена данас је погинуло 18 особа у северном делу престонице Сане, саопштила је опозиција.

У сукобу у кварту Ал Хасаба "погинуло је 18 особа, а 56 је рањено", објављено је на сајту Al-sahva.net, информативном веб-сајту главне исламистичке опозиционе партије Ал Ислах (реформа), на чијем челу се налази утицајни бизнисмен Хамид ел Ахмар.

Наоружани припадници племена који су се борили против Салехових снага безбедности су присталице дисидентског племенског вође Шеика Садика eл Ахмара, иначе Хамидовог брата, преноси АФП.

Размена ватре је појачана вечерас и експлозије су се чуле у читавом предграђу, испричали су становници и додали да је гранатирање долазило из зграде министарства унутрашњих послова и комплекса породице Ахмар.

У Сани бесне сукоби већ шести дан заредом и у њима је убијено више од сто људи. У Јемену осам месеци трају протести, у којима су учествовале десетине хиљада људи, захтевајући оставку Салеха, који је на власти 33 године.

У јучерашњим окршајима режимских снага безбедности и демонстраната у Сани је погинуло најмање 15 људи, наводе безбедносни и болнички извори.

Већи број продавница у главном булевару уништен је у гранатирању. Међу погинулима има и случајних пролазника, који су страдали од гелера.

Присталице председника и његовог сина држе под контролом јужни део Сане, док побуњеници које предводи генерал Али Мохсен ел Ахмар, бивши сарадник председника, држе северни део престонице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи