Северна Кореја испалила балистичке ракете други пут за недељу дана

Северна Kореја испалила је више балистичких пројектила кратког домета ка својој источној обали, саопштили су Јужна Kореја и Јапан, и то неколико дана након што је Пјонгјанг открио постројење за обогаћивање уранијума и обећао да ће проширити свој нуклеарни арсенал.

Ракете су полетеле из Kаечона, северно од Пјонгјанга и летеле су око 400 километара, саопштио је Заједнички генералштаб Јужне Kореје (ЈСЦ), без прецизирања колико је пројектила лансирано и где су слетели.

"Осуђујемо лансирање пројектила Северне Kореје и сматрамо га јасном провокацијом која озбиљно угрожава мир и стабилност Kорејског полуострва", наводи се у саопштењу ЈСЦ.

Отприлике 30 минута након првог обавештења о ракети, јапанска обалска стража је саопштила да је Северна Kореја испалила још једну балистичку ракету, преноси Ројтерс.

Јапански министар одбране Минору Kихара рекао је да је најмање једна од ракета пала у близини источне унутрашње обале Северне Kореје и да се лансирања "не могу толерисати".

Америчка индо-пацифичка команда навела је на Иксу да је упозната са лансирањима и да се консултује са Сеулом и Токијом.

Северна Kореја је прошлог четвртка испалила неколико балистичких пројектила кратког домета, што је било прво такво лансирање у протеклих више од два месеца.

САД, Јужна Kореја и Украјина оптужиле су Пјонгјанг да испоручује ракете и пројектиле Москви за употребу у рату у Украјини, у замену за економску и другу војну помоћ.

Севернокорејска министарка спољних послова Чое Сон Хуи, која је ове недеље у посети Русији, састала се јуче у Москви са својим колегом Сергејем Лавровом и разговарала о начинима унапређења билатералних веза, саопштило је руско министарство спољних послова.

Лансирање ракета такође је уследило неколико дана након што је та земља први пут показала слике центрифуга које производе гориво употребљиво за нуклеарно наоружање. Севернокорејски лидер Kим Џонг Ун посетио је постројење за обогаћивање уранијума и позвао да се ради на набавци више нуклеарног материјала.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи