Еколошка катастрофа у Азији

Генерални секретар УН Бан Ки Мун шокиран последицама исушивања Аралског језера. Некада четврто по величини на свету, језеро је сада скоро пустара, с које ветрови разносе слани песак чак до Скандинавије и Јапана.

Исушивање Аралског језера једна је од највећих катастрофа на Земљи, изјавио је данас генерални секретар Бан Ки Му у Узбекистану и позвао централноазијске лидере да појачају напоре за решавање тог проблема.

Аралско језеро, некад четврто по величини у свету, смањило се за 90 одсто откада су реке утоке преусмерене за време Совјетског Савеза како би се повећала производња памука у сушним пределима.

Смањењем језера уништена је својевремено снажна економија заснована на риболову. Због исушивањем су настале наслаге веома сланог песка који ветар разноси чак до Скандинавије и Јапана, а локалном становништву угрожава здравље.

Бан Ки Мун је током посете Узбекистану Аралско језеро надлетео хеликоптером.

"Са насипа ништа нисам видео, могао сам само да видим гробље бродова", рекао је Бан Ки Мун новинарима пошто је стигао у Нукус, највећи град у близини Аралског језера.

"То је очигледно једна од најгорих катастрофа, еколошких катастрофа света. Био сам шокиран", рекао је генерални секретар УН.

Исушивање Аралског језера један је од приоритета на његовој шестодневној турнеји по пет бивших совјетских централноазијских република.

Генералални секретар УН позвао је регионалне лидере да превазиђу међусобне ривалитете и сарађују у налажењу решење за санирање штете. 

Сарадња је, међутим, отежана споровима око тога ко има права на оскудне залихе воде у том региуону и како је треба искористити.

Узбекистански званичници су се пожалили да ће пројекат изградње бране у Таџикистану знатно ограничити количину воде која долази у Узбекистан. Сиромашни Таџикистан сматра да би хидроелектрана могла помоћи његовој привреди.

Међу приоритетима централноазијске турнеје Бан Ки Муна је и проблем људских права.

Очекује се да ће то бити и тема разговора с узбекистанским председником Исламом Каримовим који је на челу земље од распада Совјетског Савеза 1991. и који врши велики притисак на опозицију и борце за људска права.

Током турнеје по Централној Азији Бан Ки Мун је до сада посетио Туркеминистан и Киргизију, а боравиће и у Таџикистану и Казахстану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару