Расту тензије у Јужној Африци

Афрички покрет отпора најавио освету за јучерашње убиство свог лидера Јуџина Терабланша. Јужноафрички председник Џејкоб Зума позива грађане на суздржаност и смиривање тензија.

Јужноафричка расистичка организација белаца саопштила је да су убиством њеног лидера црнци "објавили рат" белцима, док је председник земље Џејкоб Зума позвао на смиривање ситуације усред све већих расних тензија.

Министар полиције Јужне Африке Нати Мтетва каже да је и једно убиство у Јужној Африци превише за ту земљу. "Апелујемо на сународнике да се суздрже од политизације случаја", рекао је Мтетва.

Патрик Крејвен из Конгреса јужноафричких синдиката каже да је "Тербланш свакако није био пријатељ демократије и људских права, али без обзира на све, ми најоштрије осуђујемо његово убиство".

Андре Висаги из Афричког покрета отпора која заговара апартхејд и супремацију белаца, рекао је да ће та организација затражити да фудбалске репрезентације не дођу на предстојеће светско првенство у фудбалу из безбедносних разлога.

Висаги је рекао да ће се Афрички покрет отпора осветити за јучерашње убиство свог лидера Јуџина Терабланша, али није изнео детаље.

"Смрт Терабланша је објава рата црне заједнице Јужне Африке белој заједници која је убијана последњих десет година", рекао је Висаги.

Оптужбе на рачун владајуће странке

Као и остали припадници Афричког покрета отпора, Висаги је за убиство Терабланша оптужио омладинског лидера владајуће странке у Јужној Африци, Афричког националног конгреса, Џулијуса Малема који је прошлог месеца говорио о песми из доба апартхејда у којој се заступа убијање белих фармера.

Афрички национални конгрес оспорио је Висагијеву изјаву.

"Црна заједница никада није објавила рат ниједној нацији у Јужној Африци", рекао је портпарол Афричког националног конгреса.

Председник Зума позвао је на смиривање ситуције после овог, како је рекао, "страшног дела".

Зума је затражио да грађани Јужне Африке не дозволе провокаторима да искористе ситуацију за подстицање расне мржње.

Шездесетдеветогодишњег Тербланша, који се залагао за опстанак апартхејда, на смрт су претукла двојица радника на његовој фарми, удаљеној око 100 километара од Јоханесбурга.

Полиција је рано јутрос ухапсила осумњичене за убиство.

Од 1973. године, Тербланш је био на челу Афричког одбрамбеног покрета, који је желео да јужноафрички белци оснују своју државу, у коју би црно становништво имало приступ само као радна снага.

У остваривању циљева, његова партија користила је и терористичку тактику, а почетком 90-тих претила је грађанским ратом тадашњој белачкој влади због укидања апартхејда. Упркос његовим екстремистичким ставовима, политички лидери једногласно осуђују Тербланшово убиство.

Присталице Јуџина Тербланша тврде да мотив његовог убиства није новац, већ политика. Од укидања апартхејда, пре 16 година, у Јужној Африци је убијено три хиљаде белих фармера.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару