Вулкан топи глечер на Исланду

Шести дана вулкан на Исланду без престанка избацује лаву надомак глечера Ејафјатлајекул, који полако почиње да се топи. Већа опасност огромни сусед вулкан Катла, чија ерупција може да утиче на климу на целој планети.

Вулкан на југу Исланда, шести дана без престанка избацује лаву и за сада не изгледа да ће се његова активност смањити.

Вулкан је надомак глечера Ејафјатлајекул, па постоји опасност од његовог топљења, што би могло изазвати поплаве.

Од суботе када се догодила ерупција евакуисано је више од 600 људи.

Власти су прогласиле ванредно стање. Путеви су затворени, а међународни летови преусмерени због опасности од облака пепела. На срећу за сада нема повређених, ни материјалне штете.

Светски вулканолози, међутим, слажу се да права опасност није ова мања ерупција, већ огромни сусед, страшни вулкан Катла.

Потенцијалана ерупција Катле довела би до глобалног захлађења, пре свега делова Северне Америке.

"Када је Катла еруптирала у 18. веку, Америку су снашле веома хладне зиме", каже Гари Хафорд, научник који за америчку Националну метеоролошку службу пручава временске промену на Аљасци.

"Река Мисисипи је била залеђена северно од Њу Орлеанса, а Источну обалу САД, посебно Нову Енглеску, погодиле су изузетно хладне зиме", каже Хафорд, додајући да би евентуална ерупција Катле довела до озбиљних поремећаја климе.

Ако лава отопи глечер који се налази око Катле, тај вулкан може да проради и избаци у атмосферу огромне количине пепела.

Научници су сигурни, пише usatoday.com, да увек када проради мали вулкан на глечеру Ејафјатлајекул, Катла почиње да се буди.

"Ако Ејафјатлајекул настави да еруптира, биће разлога за много бриге", сматра Хафорд, и као пример наводи да је ерупција филипинског вулкана Пинатубо 1991. године оборила просечну температуру на целом свету за четири степена у периоду од годину дана. Тај вулкан је избацио огромне количине пепела и гасова 20 километара високо у стратосферу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару