Конгрес усвојио Закон о реформи здравства

Амерички Конгрес усвојио је ноћас историјски закон о реформи здравствене заштите, што је досад највећи успех председника Барака Обаме и његове администрације у другој години мандата.

Историјски закон о реформи здравствене заштите, који представља досад највећи успех председника САД Барака Обаме и његове администрације у другој години мандата амерички Конгрес усвојио је ноћас.

 

Тај закон је данас (четвртак по локалном времену) у коначном облику потврђен у оба конгресна дома гласовима Обаминих демократа, који имају већину и у Сенату и у Представничком дому. Да би закон ступио на снагу потребно је још само да га потпише председник.

Усвојена реформа, захваљујући којој ће здравствено осигурање први пут добити 32 милиона Американаца, представља најзначцајнију експанзију федералних гарантија здравстеног осигурања за више од четири деценије и најзначајнији документ из области социјалног законодавства у САД још од 30-их година прошлог века.

Буџетска канцеларија Конгреса објавила је прошле недеље да ће трошкови реформе здравствене заштите износити 940 милијарди долара у наредних 10 година.

Тај закон је усвојен прошле године у оба конгресна дома, али су се две верзије текста разликовале пре свега у суми која је намењена реформи.

Представнички дом је у новембру одредио 1.000 милијарди долара, а Сенат крајем децембра 871 милијарду долара, због чега се почетком ове године кренуло са усклађивањем текста да би закон могао бити усвојен.

То је учињено тако што је најпре Представнички дом 21. марта усвојио сенатску верзију закона, али ју је затим допунио још једним текстом - пакетом амандмана да би се ускладила разлика од око 70 милијарди долара.

Иако у Представничком дому демократи имају већину од 253 према 178 републиканскиих конгресмена, оба текста усвојена су тесном већином, јер је више од 30 демократа гласало против Обамине реформе.

О пакету амандмана морао је поново да се изјасни Сенат, који га је током дана усвојио са 56 према 43 гласа, уз незнатне измене. Управо те измене су, међутим, биле довољне да се закаже још једна седница Представничког дома, који је већ током вечери усвојио сада комплетан текст закона са 220 према 207 гласова конгресмена.

Овог пута, дебата у Представничком дому није била пуна страсти као током викенда, пошто су републиканци, иако и даље истичу да ће наставити борбу против реформе за коју сматрају да угрожава основне темеље на којима Америка почива, схватили да су демократе ову законодавну битку добиле и да је боље да се усмере на новембарске изборе за Конгрес.

Новим законом се од свих Американаца, по први пут, захтева да се здравствено осигурају, а послодавци ће морати радницима да понуде осигурање које они могу да плате. Приватним осигуравајућим компанијама биће наметнута многа правила, укључујући забрану праксе ускраћивања осигурање људима који већ имају неку болест, али и пропис да деца могу да остану на полиси својих родитеља до своје 26 године.

Американци су на здравство прошле године потрошили 2.500 милијарди долара, или 17,3 бруто националног производа. У земљи од 300 милиона становника, око 47 милиона Американаца нема здравствено осигурање, па је по квалитету здравственог система САД на 32. месту лествице Светске здравствене организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару