Лебедев купио "Индипендент"

Руски милијардер Александар Лебедев купио британски дневник "Индипендент" и његово недељно издање за једну фунту. "Индипендент" ће задржати досадашњи радни колектив и зграду у лондонском Кенсингтону.

Руски милијардер Александар Лебедев купио је један од најутицајнијих британских дневних листова, "Индипендент", за симболичну суму од једне фунте, објавио је бивши власник компаније "Индепендент њуз енд мидија" (ИНМ).

Лебедев је истовремено преузео и контролу над недељним издањем листа "Индипендент он сандеј" и интернет порталом Independent.co.uk, пренела је руска агенција Итар Тас.

Осим симболичне суме за куповину дневника, сходно условима купопродајног уговора, компанија ИНМ ће у наредних десет месеци новом власнику исплатити 9,25 милиона фунти (14 милиона долара). У замену, Лебедев ће преузети финансијске обавезе издања, запалог у велике губитке од 28 милиона фунти (42 милиона долара).

Нови власник лондонског "Индипендента" биће компанија "Индипендент принт" коју контролише породица Александра Лебедева. Продајна трансакција коначно ће бити затворена у мају, по завршетку свих правних процедура.

"Индипендент" ће задржати досадашњи радни колектив и зграду у лондонском Кенсингтону. Према условима уговора, издања ИНМ-а у Аустралији, Ирској, Новом Зеланду и Јужноафричкој Републици могу да преузимају чланке из лондонског издања.

Предстоји улагање великог новца 

После смене власника, "Индипендент" ће задржати дугорочни уговор са издавачком групом "Тринити мирор", која штампа новине.

Руски бизнисмен, како указује руска државна агенција, преузима један од шест водећих дневних листова у Британији, утицајан не само у тој земљи, већ и у другим европским државама.

Британски коментатори нагађају да ли ће нови власник утицати на уређивачку политику листа.

Лебедев је до сада више пута поновио да намерава да у лист улаже реална средства.

"Чиста је глупост да ћу за 'Индепендент' платити једну фунту. Предстоји улагање огромног новца. Чак би и за затварање 'Индепендента' било потребно 40 милиона фунти за исплату заосталих дугова и надокнада сарадницима", рекао је недавно руски милијардер, додајући да је за "Ивнинг стандард", који је такође у његовом власништву, већ потрошено 30 милиона фунти.

Од октобра 2009. године лист "Ивнинг стандард" је бесплатан и до марта ове године његов тираж је утростручен, на 600.000. Неостварени приходи (13 милиона фунти) надокнађени су рекламама.

Нагли раст тиража Лебедев објасњава бољим квалитетом текстова и очекује да ће ове године лист пословати без губитака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару