Израел се игра ватром

Градећи станове у Источном Јерусалиму и мењајући идентитет и особеност те територије, Израел се игра са ватром, рекао јордански краљ Абдулах II.

Јордански краљ Абдулах II рекао је да је та земља више пута упозоравала Израел да се игра са ватром. Јордан одбија и осуђује све мере којим се мења идентитет Јерусалима и измештање његовог хришћанског и муслиманског становништва, нагласио је краљ Јордана.

"Источни Јерусалим мора бити престоница независних Палестинаца. Јерусалим припада палестинској територији коју је окупирао Израел 1967. године, и као све окупиране територије, он је предмет унилатерарне акције Израела која је нелегална и нелегитимна и биће узрок даљег конфликта", рекао је краљ Јордана.

Краљ Абдулах је рекао да израелска политика насељавања ризикује да уништи већ захладнеле односе између Јордана и Израела. Акција Израела, како наводи јордански краљ, прети да дестабилизује регион и стави на коцку мир на Блиском истоку.

Јордански краљ је рекао да се нада да ће Вашингтон посветити дужну пажњу напорима да се створи мир, нагласивши да ће пасивност и мртвило уништити кредибилитет како Сједињених Држава, тако и сваке друге земље која подржава мирна решења и преговоре.

Јордан је потписао мировни уговор са Израелом 1994. године који му је дао улогу чувара и муслиманског и хришћанског дела Јерусалима, улогу за коју је краљ Абдулах рекао "да ће бити у потпуности испуњена".

Израелске власти дале су зелено светло за изградњу 20 нових објеката у Источном Јерусалиму. Најава за то дошла је исти дан када се израелски премијер Бенжамин Нетанјаху састао са америчким председником Бараком Обамом у Белој кући.

Још раније, Вашингтон је оштро критиковао најаву да ће 1.600 јеврејских станова бити саграђено у нејеврејском делу Јерусалима. Та најава је обелодањена је за време посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару