УН издвојиле 10 милиона долара за Чиле

Уједињене нације упутиће хитну помоћ од 10 милиона долара Чилеу, који је прошле суботе погодио разорни земљотрес, најавио генерални секретар УН-а Бан Ки-Мун. Срби у Чилеу оснивају Фонд за помоћ настрадалима.

Генерални секретар УН Бан Ки-Мун најавио је синоћ у Сантјагу да ће Уједињене нације упутити Чилеу хитну помоћ од 10 милиона долара.

Ки-Мун је рекао и да ће УН и влада Чилеа формирати заједничке спасилачке тимове који ће радити у најугроженијим подручјима.

"У доба катастрофе, УН су усредсређене на снабдевање храном, водом и бригом за смештај и здравствено стање угрожених", рекао је генерални секретар.

Бан Ки-Мун је похвалио чилеанску председницу Мишел Бачелет, коју је јавност критиковала да није довољно брзо реаговала после једног од најразорнијих земљотреса који је погодио ту земљу.

"Председница Бачелет је показала одлучност и посвећеност у решавању последица ове националне катастрофе, после једног од најјачих земљотреса у историји", рекао је.

Ки-мун, који ће у суботу посетити Консепсион, један од градова највише погођених земљотресом, рекао је и да ће за обнову Чилеа бити потребно све више средстава, пренели су светски медији.

Чилеанске власти за сада нису објавиле процену штете, али аналитичари оцењују да она износи између 15 и 30 милијарди долара.

Поред помоћи УН, Чиле је до сада примио хуманитарну помоћ од 35 земаља, укључујући већину суседних, као и од 16 организација.

Српски фонд за помоћ настрадалима

Српска заједница у Чилеу покренула је иницијативу за оснивање Фонда за помоћ настрадалима у земљотресу, саопштило је Министарство за дијаспору.

Почасни конзул Србије у Сантјагу Дамир Солар каже да ће Фонд бити намењен пре свега српским држављанима који су у земљотресу претрпели већу материјалну штету.

Солар је истакао да се српска колонија у Чилеу, која броји око 150 људи, до сада бавила проналажењем настрадалих који живе и раде у зони око Консепсиона, града најтеже погођеног земљотресом.

Према сазнању Министарства за дијаспору, нема погинулих ни повређених Срба у Чилеу али су неки остали без крова над главом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару