Читај ми!

Џулијан Асанж после 1.901 дана пуштен из Белмарша – признаће кривицу на Сајпану, породица га чека у Аустралији

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж прихватио је амерички споразум о признању кривице у замену за слободу и одмах напустио Велику Британију. Асанж је на лету ка острву Сајпан, где ће бити саслушан, након чега се очекује да ће бити и ослобођен. Викиликс саопштава да је Асанж скупо платио поштовање принципа – да друштво има право да зна истину. Аустралијски премијер Ентони Албаниз поручује да жели да се Асанж што пре врати у Аустралију, где га нестрпљиво чека породица, супруга Стела и двоје деце.

Џулијан Асанж после 1.901 дана пуштен из Белмарша – признаће кривицу на Сајпану, породица га чека у Аустралији Џулијан Асанж после 1.901 дана пуштен из Белмарша – признаће кривицу на Сајпану, породица га чека у Аустралији

Викиликс је саопштио да је његов оснивач Џулијан Асанж напустио британски затвор и одлетео из Велике Британије, након што су тужиоци у САД изјавили да би требало ове седмице да призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који би могао да му омогући да се врати у Аустралију.

Амерички тужиоци навели су у судским документима да је Асанж пристао да призна кривицу по једној тачки оптужнице – за заверу ради прибављања и обелодањивања поверљивих докумената америчке националне одбране, према поднесцима америчког Окружног суда за Северна Маријанска острва, пренео је Ројтерс.

Асанж би требало да буде осуђен на саслушању на острву Сајпан у среду, у девет сати по локалном времену.

Претпоставља се да ће му бити приписано време које је већ одслужио и неће добити нову затворску казну, наводи Ројтерс.

Ова могућност је први пут најављена пре неколико месеци, када је Волстрит џорнал објавио да би Асанж могао да се изјасни кривим за мање тежак злочин у замену за слободу, односно неизручивање САД.

Викиликс је 2010. године објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку, што је највећи безбедносни инцидент те врсте у војној историји САД, уз низ дипломатских депеша.

Асанж је оптужен за време администрације бившег председника Доналда Трампа због масовног објављивања тајних америчких докумената, које је доставила Челси Менинг, бивша аналитичарка америчке војне обавештајне службе која је, такође, кривично гоњена по Закону о шпијунажи.

У више од 700.000 докумената било је дипломатских депеша и извештаја са бојног поља, као што је видео-снимак из 2007. на којем је амерички хеликоптер "апач" пуцао на осумњичене побуњенике у Ираку и убио десетак људи, укључујући двоје новинара Ројтерса. Тај видео-снимак је објављен 2010. године.

Саопштење Викиликса поводом ослобађања Џулијана Асанжа

"Џулијан Асанж је слободан. Напустио је затвор Белмарш ујутру 24. јуна, након што је у њему провео 1.901 дан. Високи суд у Лондону му је одобрио кауцију и одведен је на аеродром Станстед током поподнева, где се укрцао у авион и отишао из Велике Британије.

Ово је резултат глобалне кампање која је обухватила локалне организаторе, активисте за слободу штампе, законодавце и лидере из целог политичког спектра, све до Уједињених нација. То је створило простор за дуг период преговора са америчким министарством правде, а резултат је споразум који још није формално финализован. Даћемо више информација у најкраћем могућем року.

После више од пет година у ћелији величине два пута три метра, изолованој 23 сата дневно, ускоро ће се поново састати са супругом Стелом Асанж и њиховом децом, која свог оца познају само иза решетака.

Викиликс је објавио револуционарне приче о корупцији и кршењу људских права, позивајући моћне на одговорност за своје поступке. Као главни уредник, Џулијан је скупо платио ове принципе, и право народа да зна истину.

Док се враћа у Аустралију, захваљујемо се свима који су били уз нас, борили се за нас и остали потпуно посвећени борби за његову слободу.

Џулијанова слобода је наша слобода."

субота, 29. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару