Џулијан Асанж у Аустралији; супруга Стела: Потребно му је време пре него што се обрати јавности

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж слетео је у Аустралију, након што је његова 14 година дуга правна сага оканчана, где га је дочекала породица. Силазећи низ степенице авиона, држао је високо подигнуту стиснуту песницу. На видео-снимку чују се повици људи "добро дошао кући", уз аплауз. Џулијанова супруга Стела Асанж рекла је новинарима у Канбери да је оснивачу Викиликса потребно време пре него што се обрати јавности.

Џулијан Асанж у Аустралији; супруга Стела: Потребно му је време пре него што се обрати јавности Џулијан Асанж у Аустралији; супруга Стела: Потребно му је време пре него што се обрати јавности

Џулијан Асанж је по изласку из авиона, убрзаним корацима, отишао до породице и пријатеља, те загрлио своју жену Стелу.

Стела је претходно објавила фотографију оснивача Викиликса како излази из суда. "Џулијан излази из савезног суда на Сајпану као слободан човек. Не могу да престанем да плачем", навела је Стела на Иксу.

Аустралијски премијер Ентони Албиниз је Асанжу из парламента пожелео добродошлицу, навевши да му је Асанж у телефонском разговору тренутак слетања у Аустралију описао као "надреалан".

"Никада нисам срео господина Асанжа. Имао сам веома топао разговор с њим. Веома је био великодушан у похвалама напора аустралијске владе. Аустралијска влада се залаже за грађане Аустралије", навео је Албиниз.

Премијер Аустралије је рекао да разуме да постоје различити ставови о Асанжу. "Ово је кулминација пажљивог, стрпљивог и одлучног преговарачког поступка, на који сам веома поносан", поручио је Албиниз.

Стела Асанж: Џулијану је потребно време пре него што се обрати јавности

Супруга оснивача Викиликса Стела Асанж је новинарима у Канбери рекла да је оснивачу Викиликса потребно време и да се 'породици допусти да буде породица' пре него што се обрати јавности.

"Џулијан је желео да се свима искрено захвалим. Желео је да буде овде, али морате разумети кроз шта је прошао. Треба му времена. Треба да се опорави. И то је процес. Молим вас мо да нам дате простора, да нам дате приватности да нађемо своје место", додала је.

"Нашој породици је потребно да буде породица пре него што проговори и када то сами изаберемо."

Стела Асанж је истакла да се нада да новинари, уредници и издавачи схватају опасност од америчког случаја против Џулијана за прикупљање вести и објављивање истинитих информација које јавност заслужује да зна.

"Тај преседан сада може и биће употребљен у будућности против остатка других медија. Тако да је у интересу свих медија да тражи да се ово тренутно стање промени кроз реформу Закона о шпијунажи", нагласила је супруга оснивача Викиликса.

"Џулијан ће увек бранити људска права и жртве. Он је то увек радио. И то је само део онога што он јесте", рекла је Стела Асанж и додала да ће остати "дубоко принципијелан, без страха." 

"Наставиће да брани слободу говора"

Адвокат Асанжа Бери Џеј Полак изјавио је да ће Џулијан наставити да брани слободу говора и након пуштања на слободу.

"Рад Викиликса ће се наставити. Не сумњам да ће Асанж наставити да се залаже за слободу говора и транспарентност власти. Има моћан глас и не може и не сме да се ућутка", навео је Полак

Викиликс, сајт за откривање тајни који је Асанж основао 2006. године, након пресуде је најавио вечерашњу конференцију у Канбери, али није прецизирао да ли ће Џулијан говорити.

Оснивач Викиликса признао je кривицу по једној тачки оптужбе пред америчким судом у Сајпану у замену за укидање свих других оптужби и слободу. 

Асанж је у обраћању суду рекао да верује да је Закон о шпијунажи на основу којег је оптужен супротан правима Првог амандмана, али да прихвата да подстицање извора да дају поверљиве информације за објављивање, може бити незаконито.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару