Читај ми!

Џулијан Асанж се венчао у затвору, на церемонији носио килт

У лондонском затвору Белмарш, Џулијан Асанж се, на неуобичајеној церемонији, оженио Стелом Морис.

Џулијан Асанж се венчао у затвору, на церемонији носио килт Џулијан Асанж се венчао у затвору, на церемонији носио килт

Стела Морис, која је иначе адвокат, била је у венчаници током скупа испред затвора. 

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж (50) остаје иза решетака у затвору високе безбедности након што је ту пребачен из амбасаде Еквадора. 

Високи суд у Лондону у децембру је иначе усвојио жалбу Сједињених Америчких Држава у којој се тражи да Асанж буде изручен САД, како би се суочио са кривичним пријавама, укључујући оптужбе за шпијунирање и заверу за хаковање владиних рачунара. 

Венчаницу за Стелу Морис, која има и вео, је дизајнирала Вивијен Вествуд, а посебно извезене речи на њој попут речи - ватрена, додале су мало драме у целу причу. Вествуд је такође дизајнирала килт за младожењу.

На церемонији је било дозвољено присуство четири званица и два сведока, као и два радника обезбеђења, рекла је млада.

Гости су морали да оду када се церемонија заврши, а људи који подржавају Асанжа и овај пар, су се окупили испред затвора да прославе венчање.

Пар, који има двоје деце, платиће трошкове затворске церемоније.

Морисова је изјавила: „Очигледно смо веома узбуђени, иако су околности веома рестриктивне. Сви гости и сведоци морају отићи чим се церемонија заврши, иако ће то бити пре него што се заврши уобичајено време посете. Џулијан се радује венчању јер се оно коначно дешава, много месеци након што смо први пут упутили захтев".

„Сва венчања у затворима морају испуњавати услове наведене у политици затворске службе", кратко је објаснио портпарол надлежне затворске службе.

Фотографисање затворских венчања обавља затворско особље, у складу са смерницама о „успостављеној националној политици фотографисања затвореника".

У извештају представника затворских служби се додаје: „Релевантна политика јасно ставља до знања да гувернер може да блокира фотографисање, ако се верује да ће бити јавно подељене, што може да угрози безбедност затвора. Сходно томе, фотографије ће снимити затворско особље".

О свом изабранику Морисова је раније рекла да је „за разлику од било кога" кога је икада срела, очарана његовим „веома интензивним погледом".

„Желео је да зна одакле долазим. Оног дана када сам га срела, разговарали смо два сата. Причала сам му о свом животу. Џулијан је другачији од било кога кога сам икада срела. Он је веома директан, привлачан, паметан, радознао", додала је.

Прошле године Асанж је добио дозволу да се венча, а само неколико недеља је остало до треће годишњице од његовог хапшења.

Асанж наставља да се бори против одлуке о његовом изручењу Сједињеним Државама где га траже због наводне завере за добијање и обелодањивање информација о националној одбрани након што је Викиликс објавио стотине хиљада докумената који су процурели у вези са ратовима у Авганистану и Ираку.

Асанж је увек негирао да је починио неправду, и добио је подршку за од организација за људска права, као и од новинарских група широм света.

Присталице оснивача Викиликса у јануару су се у знак подршке окупиле испред Белмарша у коме је тада Асанж проводио свој хиљадити дан у притвору. Асанжова вереница Стела Морис изјавила је тада да његова деца од две и четири године и немају друго сећање на оца сем оног у коме дане проводи у строго чуваном британском затвору. 

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару