Браун полаже рачуне за Ирак

Премијер Велике Британије Гордон Браун пред истражном комисијом због напада на Ирак. У то време министар финансија, Браун тврди да је инвазија била "исправна одлука" и одбацује оптужбе да опрема британских трупа није била одговарајућа. У Ираку све више новорођенчади са деформитетима.

И актуелни британски премијер Гордон Браун, као и његов претходник Тони Блер, сматра да је одлука о инвазији на Ирак била исправна.

Лондон је до краја инсистирао на дипломатском решењу, али се Садам Хусеин није могао приволети на поштовање међународног права, рекао је Браун пред истражном комисијом, која испитује оправданост ирачког рата.

Премијер је одбацио оптужбе породица погинулих војника да, као тадашњи министар финансија, није обезбедио средства за одговарајућу опрему британским трупама у Ираку.

"То је била исправна одлука, донета из исправних разлога. Желим да одам пошту свим војницима и члановима наших оружаних снага који служе са великом храброшћу у Ираку, који су се жртвовали и дали своје животе", реко је Браун.

Негирајући оптужбе бивших војних званичника да није обезбедио одговарајућу опрему војницима у Ираку, Браун је истакао да је Министарство финансија излазило у сусрет свим захтевима војске.

Међутим, породице погинулих војника тврде да би њихови најмилији данас били живи да им је Влада набавила квалитетније панцире и оклопна возила.

Непопуларности ирачког рата допринело је и најновије истраживање британског Би-Би-Си-ја, чији резулатати показују да у ирачком граду Фалуџи постоји забрињавајуће велики број деце са урођеним манама.

Мештани сматрају да је узрок томе оружје које су Американци користили у борбама са екстремистима у том граду.

Доктор Сами ел-Ани каже да у тој болници дневно бележе два до три слујаја деформитета код деце.

"Ја сам доктор и моје информације треба да буду научно засноване. Немам доказе за те тврдње, али могу да кажем да из године у годину расте број деце са урођеним манама", каже др ел-Ани.

Иако није доказано да су Американци користили муницију са белим фосфором и осиромашеним уранијумом, званичници у Фалуџи упозорили су жене да избегавају трудноћу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару