Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Деветоро Палестинаца убијено у реду за храну; Хезболах: Правила неће важити ако се рат прошири

Сукоб Израела и Хамаса – 257. дан. Деветоро Палестинаца убијено је у израелском нападу у јужном делу Појаса Газе док су чекали камионе са хуманитарном помоћи. ИДФ је гранатирао и град Газу и шаторски град Ел Маваси, страдало је најмање осам цивила, а на десетине је рањено, јављају палестински медији. Канцеларија УН за људска права наводи да је могуће да је Израел више пута прекршио опште принципе закона ратовања, да се није правила разлика међу цивилима и борцима. Шеф либанског Хезболаха Сајед Хасан Насралах упозорио је да ће се његова група борити "без правила" у случају да избије шири рат са Израелом и да нигде у Израелу неће бити безбедно. Претње је упутио и Кипру.

Деветоро Палестинаца убијено у реду за храну; Хезболах: Правила неће важити ако се рат прошири Деветоро Палестинаца убијено у реду за храну; Хезболах: Правила неће важити ако се рат прошири

Израелска војска наставља са операцијама у централном и јужном делу Појаса Газе, а у последњих 48 сати извршени су напади на избегличке кампове Нусеират и Рафа.

Док трају сукоби у палестинској енклави, расту тензије дуж израелско-либанске границе. Вашингтон настоји да се избегне "велики рат" две државе након ескалације прекограничне ватре између Хезболаха и израелске војске (ИДФ), са чиме је сагласан и либански премијер.

Ипак, ИДФ је синоћ извео серију напада у јужном Либану, циљајући неколико оперативаца Хезболаха који су, како тврде, претходно учествовали у лансирању дронова на израелске територије. 

Ништа боља ситуација није ни на Западној обали, а Уједињене нације упозоравају да се стање драматично погоршава, јер израелски досељеници нападају Палестинце источно од Рамале.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у ванредном обраћању нацији поручио како му је амерички државни секретар Ентони Блинкен обећао испоруку америчког оружја и муниције, премда му је "незамисливо" да пошиљки још нема. 

Убрзо је стигао Блинкенов одговор – заустављен је само један пакет тешких бомби, због бојазни да ће бити употребљене у густо насељеном подручју у Рафи, а сви преостали трансфери се настављају.

Нетанјаху се и на унутрашњем плану суочава са све већим отпором. На хиљаде Израелаца протестовало је испред Кнесета у Јерусалиму, позивајући на ванредне изборе и свргавање владе, док су слични захтеви изнети и на скупу у Тел Авиву.

среда, 19. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије