Читај ми!

Путин и Ким Џонг Ун потписали споразум о стратешком партнерству - "најпоштеније пријатељство" Москве и Пјонгјанга

Руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун разговарали су јутрос око сат и по времена у Пјонгјангу. Пошто су изразили међусобно поштовање и подршку разговарају о међународној агенди, безбедносним питањима, сарадњи у области привреде, енергетике, транспорта и пољопривреде.

Владимир Путин рекао је на почетку разговора са севернокорејским лидером да Москва високо цени доследну и сталну подршку Северне Кореје, укључујући и подршку руској специјалној војној операцији.

"Веома ценимо вашу доследну и непоколебљиву подршку руској политици, укључујући и у украјинском правцу", навео је Путин, истакавши да је припремљен нови темељни документ који ће чинити основу односа Русије и Северне Кореје за дуги низ година.

Руски председник је изразио наду да ће се следећи састанак лидера две земље одржати у Русији.

Путин, који је у Северној Кореји први пут после 24 године, подсетио је да су прошле године две земље обележиле 75 година од успостављања дипломатских односа, а ове 75 година од закључења првог међудржавног документа: споразума о економској и културној сарадњи..

Шта Ким поручује Путину

Ким Џонг Ун је, отварајући преговоре са руским председником истакао улогу Русије у, наведено је, одржавању стратешке равнотеже у свету и изразио пуну подршку у "спровођењу специјалне војне операције у Украјини". 

"Влада Демократске Народне Републике Кореје цени важну мисију и улогу снажне Руске Федерације у одржавању стратешке стабилности и равнотеже у свету, а такође изражава пуну подршку и солидарност с руском владом, војском и народом у спровођењу специјалне војне операције у Украјини за заштиту суверенитета, безбедносних интереса, као и територијалног интегритета", нагласио је Ким Џонг Ун.

Ким је указао да се ситуација у свету убрзано мења и да у тим условима Пјонгјанг намерава да ојача стратешку комуникацију са Москвом и пружио уверавања да ће Северна Кореја безусловно подржати све политичке одлуке Русије.

Потписан споразум

Владимир Путин и Ким Џонг Ун потписали су, потом, свеобухватни Споразум о стратешком партнерству две земље.

"Потписани свеобухватни споразум о партнерству предвиђа, између осталог, пружање узајамне помоћи у случају агресије на једну од страна у овом споразуму", рекао је Путин.

У том контексту, Путин је скренуо пажњу на изјаве САД и других земаља НАТО-а о набавци високопрецизних система дугог домета, авиона Ф16 и другог сличног наоружања и опреме за нападе на руску територију.

"Ово није само изјава, већ се дешава и све то представља грубо кршење ограничења која су преузеле западне земље, у оквиру разних врста међународних обавеза", нагласио је Путин.

Ким Џонг Ун пак изјавио је да је Споразум дефанзиван и мирољубив, а служи изградњи мултиполарног света и одговара промењеном статусу две земље на светској сцени.

Истакао је да Споразум има за циљ да заштити и одбрани основне интересе народа две земље, изражавајући уверење да ће постати покретачка снага која убрзава стварање новог мултиполарног света.

"Потписивање Споразума представља важан догађај јер је њиме предвиђен развој сарадње између две земље, укључујући у области економије, политике и одбране", оценио је Ким. 

"Русија најпоштенији пријатељ"

Севернокорејски председник назвао је Русију "најпоштенијим пријатељем и савезником", а руског председника Владимира Путина "најдражим пријатељем корејског народа".

"У овом тренутку, када цео свет помно обраћа пажњу на Пјонгјанг, где је стигла мисија пријатељства из Русије, стојим са руским друговима - нашим најискренијим пријатељима и друговима - у овој свечаној сали", навео је Ким. 

Са руске стране разговора, учествовали су министар спољних послова Сергеј Лавров, први потпредседник владе Денис Мантуров, потпредседник владе Александар Новак и портпарол Кремља Дмитриј Песков, пренела је агенција РИА Новости.

На корејској страни у разговорима учествовали су и министар спољних послова Чои Сонг Хи, заменик председника Централног војног комитета Радничке партије Северне Кореје Парк Чонг Чон, као и заменик министра спољних послова Им Чонг Ил.

Гала концерт, пријем и полагање венаца

Путин и Ким разговарају о међународној агенди, безбедносним питањима, сарадњи у области привреде, енергетике, транспорта и пољопривреде.       

Програм посете обухвата и гала концерт у част Путинове посете, државни пријем и полагање венца на Споменик ослобођења, који је посвећен војницима Црвене армије који су ослободили Кореју током Другог светског рата.

Путин је последњи пут посетио Северну Кореју 2000. године, док је Ким посетио Русију од 12. до 17. септембра када је позвао Путина да посети Пјонгјанг.

четвртак, 20. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије