САД: Турска починила геноцид над Јерменима

Конгрес САД усвојио необавезујућу резолуцију, у којој се страдање Јермена у Првом светском рату у Отоманском царству, означава као геноцид. Турска повукла амбасадора у Вашингтону.

Одбор за спољне послове америчког Конгреса усвојио је необавезујућу резолуцију, у којој се страдање Јермена у Првом светском рату у Отоманском царству, означава као геноцид. Резолуција ће бити предата на гласање Представничком дому Конгреса.

Турска је моментално позвала на консултације свог амбасадора у Вашингтону, Намика Тана.

"Ништа не оправдава Турску да затвара очи пред стварношћу јерменског геноцида", каже Хауард Л. Берман, председавајући Одбора за спољне послове Конгреса САД.

Ден Бартон, републикански конгресмен из Индијане сматра да "ово неће помоћи разумевању Америке и Турске, и да ће угрозити односе".

"Наш циљ је да напредујемо у питању које је последњих стотину година делило две државе. Председник Обама верује да ће усвајање протокола у турском парламенту, нормализацију учинити знатно лакшом", рекао је Роберт Гибс, портпарол Беле куће.

Турска је, као кључни амерички савезник на Блиском истоку и у Авганистану, раније упозорила да би усвајање резолуције угрозило сарадњу са Сједињеним Државама и преговоре о помирењу и отварању границе са Јерменијом.

Тајип Ердоган, премијер Турске, озбиљно је забринут да ће резолуција нашкодити односима Турске и САД.

"Осуђујемо резолуцију која оптужује турску нацију за злочин који није починила. Наш амбасадор у Вашингтону је позван да се врати у Анкару на консултације", навео је Ердоган у саопштењу, објављеном на сајту његове канцеларије, пренеле су агенције.

Истовремено, Јереван је истакао да изузетно поштује одлуку Комитета америчког Конгреса за спољна питања, оцењујући да резолуција представља подстицај за унапређење људских права.

"То је још један доказ привржености америчког народа универзалним људским вредностима и представља важан корак ка превенцији злочина против човечности", изјавио је министар спољних послова Јерменије Едвард Налбандиан.

После готово вековног непријатељства, Анкара и Јереван потписали су прошле године протокол о нормализацији односа који још није ратификован.

Међутим, групе Американаца јерменског порекла, већ деценијама траже од Конгреса да турски масакр над милион и по њихових сународника 1915. године, у време распада Отоманског царства, званично дефинише као геноцид.

Историчари наводе да је то први пример геноцида у 20. веку. Турска, међутим, то пориче и наводи да се радило о борби против устаника.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару