Латинска Америка уз Аргентину

Право Аргентине на суверенитет над Фокландским острвима, због којих је та земља поново у спору са Великом Британијом, подржале земље Латинске Америке и Кариба. Аргентина оспорила Британцима право да трагају за нафтом у зони спорног архипелага. Британски премијер оштро реаговао.

Земље Латинске Америке и Кариба подржале су право Аргентине на суверенитет над Фокландским острвима због којих је та земља поново у спору са Великом Британијом.

На самиту 32 земље, чији је домаћин Мексико, објављено је да "присутни шефови држава и влада потврђују подршку легитимном праву Аргентине у спору са Великом Британијом око суверенитета над Фокландима", пренео је АП.

Аргентина је 1982. године изгубила рат са Великом Британијом око Фокланда, али ни после тога није прихватила британски суверенитет над тим архипелагом, за који се тврди да је врло богат нафтом.

Неслагање око тог питања остало је и после 1990. године, када су две земље обновиле пуне дипломатске односе.

Најновија затегнутост последица је недавне одлуке аргентинских власти да сви бродови који иду од Фокланда и ка тим острвима морају да имају дозволу Буенос Ајреса.

Аргентинске власти су, такође, оспориле Британцима право да трагају за нафтом у зони спорног архипелага и, одбацујући могућност војне акције, апеловале на Лондон да поново отпочну преговоре о суверенитету.

Становници тих острва не треба да страхују од новог рата, али треба да схвате да Аргентина неће одустати од својих права, истакао је аргентински министар спољних послова Виторио Тачети.

Геолози процењују да су резерве нафте око Фокланда богате, али Аргентина се противи намерама Британије да експлоатише те резерве јер сматра да су острва њена.

Британски ратни бродови су у стању приправности и спремни да штите комерцијалне руте ка  Фокландским острвима, у чијој близини патролира разарач "Јорк", а британски премијер Гордон Браун најавио је раније оштар став ако Аргентина покуша да присвоји ту територију богату ресурсима, јављају агенције.

Браун је отворено упозорио аргентинску Владу да ће британске Јужноатлантске снаге, које укључују и 1.000 војника на Фокландима, реаговати у случају ометања веза између острва и остатка света.

"Ми одржавамо безбедност на Фокландима и настављају се редовне патроле. Мислим да ћете схватити да смо направили неопходне припреме како бисмо осигурали да становници Фокландских острва буду прикладно заштићени", рекао је Браун.

Аргентина је након тога оптужила Велику Британију да призива рат: "Није први пут да се призивају авети рата у Великој Британији, било да то ради влада, било опозиција", рекао је аргентински амбасадор при УН Хорхе Аргуељо.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару