Поплаве на Мадеири односе животе

Клизишта и поплаве однеле најмање 42 живота на португалском острву Мадеири. Власти страхују да број настрадалих није коначан. Бујице воде и блата носиле аутомобиле и чупале дрвеће. Лисабон обећао помоћ.

У поплавама које су изазвале јаке кише на португалском острву Мадеири, погинуло је најмање 42 особe. Више од 120 људи је повређено, а око 200 је остало без домова, због чега су морали да се преселе у привремена склоништа.

Број несталих за сада није утврђен, а у спасавање се укључила и војска. Портпарол регионалних власти изјавио је да је број жртава највероватније много већи и додао да ће се наставити потрага за телима.

Многе куће су порушене, а јаке бујице воде и блата носиле су градским улицама аутомобиле и ишчупано дрвеће. Спасилачке екипе претражују погођене области, а страхује се да би могло бити још жртава.

Путеви су блокирани ишчупаним дрвећем, мостови порушени, телефонске линије у прекиду, а локалне радио-станице позивају пензионисане лекаре и медицинско особље да помогне.

Очекује се да ће током дана у Фуншал, главни град те португалске аутономне регије, стићи војни авион са спасилачким екипама, као и морнаричке фрегате.

Позвани су и возачи тешких машина и булдожера да помогну у отклањању одрона. Међународни аеродром на Мадеири је затворен. Министар унутрашњих послова Португала Руи Переира истакао је да ће бити формирани тимови са псима трагачима, како би били пронађени људи који се воде као нестали.

"На терен шаљемо три тима ватрогасаца, како би извадили тела настрадалих из мора. Ангажоваћемо и пет лекарских екипа", рекао је Переира. Затрпани смо позивима људи који моле за помоћ, после олујних киша, рекао је један званичник Службе цивилне заштите.

Премијер Португалије Жозе Сократес посетио је, у суботу увече, Мадеиру и обећао регионалним властима сву помоћ која је потребна.

Јака киша је у суботу изазвала клизишта и поплаве који су носили мостове и блокирали путеве, због чега су неки делови острва, популарне туристичке дестинације, остали одсечени. Није познато да ли међу жртвама има и страних туриста.

Лисабон је обећао помоћ острву, аутономној регији и познатој туристичкој дестинацији удаљеној око 1.000 километара југозападно од Лисабона, у Атлантском океану.

Мадеира је једно од два насељена острва у истоименом архипелагу у Атлантском океану, 900 километара југозападно од Португала, а око 500 километара од обале Африке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару