Кушнер за признавање палестинске државе

Убиство оперативца Хамаса у Дубаију ствара потребу за успостављањем мира на Блиском истоку, рекао Бернар Кушнер. Палестинску државу неопходно признати и пре него што границе буду финализиране, оценио француски министар спољних послова.

Француски министар спољних послова Бернар Кушнер нагласио је да убиство оперативца Хамаса у Дубаију, због кога многи упиру прст на израелски Мосад, ствара потребу за успостављањем мира, палестинске државе, али и мира на Блиском истоку.

Нови докази о умешаности Мосада у убиство командира Хамаса, Махмуда ал -Мабхуха, који је пронађен мртав у својој соби луксузног хотела у Дубаију 20. јануара, након што је стигао у емират, потврђују да су осумњичени купили путне карте од компанија у другим земљама са кредитним картицама.  

Полиција у Дубаиу објавила је да су за убиство Ал-Мабхуха одговорни израелски агенти и позвала да шеф Мосада буде ухапшен ако се одговорност службе докаже.  

Обављене су фотографије 11 осумњичених, а Интерпол их је ставио на своју листу, уз такозвано црвено упозорење, на основу кога могу да буду ухапшени у било којој од 188 земаља чланица.  

Осврћући се на чињеницу да су убице хамасовца у Дубаију користиле лажне пасоше европских земаља, Кушнер је истакао да Париз осуђује "циљана убиства и коришћење фалсификата".

Кушнер је француским медијима навео да би палестинска држава требало да буде призната, чак и пре него што будуће границе буду финализиране.

Изградња "реалности" 

Према речима француског шефа дипломатије, кључно питање у овом тренутку је и изградња "реалности".

"Француска обучава палестинску полицију, послови се креирају на Западној обали, проглашење палестинске државе може ускоро да се предвиди, после чега би следило моментално признање међународне заједнице, "чак и пре преговора о границама", рекао је Кушнер.

Француски министар спољних послова подсетио је да је палестински председник Махмуда Абас прихватио предлог САД да се воде индиректни преговори са Израелом уз посредовање Вашингтона.

Кушнер је то изјавио пред посету Абаса Паризу следеће недеље и након што је палестински премијер Салам Фајад рекао да може да сагледа независну палестинску државу у 2011. години, без обзира да ли су напредовали мировни преговори са Израелом.

"Ако до средине 2011. године политички процес не оконча израелску окупацију, ја бих се кладио да ће стање развоја палестинске инфраструктуре и институција бити такво да ће притисак приморати Израел да одустане од своје окупације", рекао је палестински премијер.

Кушнер је, коментаришући потенцијалну кризу између Израела и Европске уније, рекао да би Европа морала да се ангажује брзо у блискоисточном мировном процесу како би се то превазишло и да наметне пут мира и стварања палестинске државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару