Десет година за обнову Хаитија

Обнова Хаитија трајаће "најмање десет година" рекао канадски премијер Стивен Харпер у Монтреалу на конференцији о помоћи Хаитију. Званичан број погинулих у разорном земљотресу 150.000.

Министри и делегати двадесет земаља, Уједињених нација, Светске банке и невладиних организација састали су се у Монтреалу, како би дефинисали основе плана за обнову Хаитија. Конференција има двоструки циљ - да се координише најхитнија помоћ после земљотреса и да се припреми дугорочна акција за обнову земље.

Састанак је припрема за велику донаторску конференцију о Хаитију, планирану за пролеће. Светска организјација најављује слање додатних 2.000 војника и 1.500 полицајаца на Хаити.

У земљи и даље влада хаос, јер помоћ споро стиже до угрожених, а један од највећих проблема је збрињавање хиљада деце, која су остала без родитеља.

Међународна помоћ у обнови Хаитија треба да омогући економски развој земље, рекао је премијер те карипске земље Жан Макс Белрив, обраћајући се учесницима једнодневне конференције о Хаитију.

Белрив се нада да ће кључни међународни партнери наставити да помажу тој земљи наредних 5 до 10 година.

Хуманитарне организације позвале су земље донаторе да отпишу дуг Хаитија, од око 900 милиона долара. Док међународне спасилачке екипе одлазе са Хаитија, хиљаде људи одлази из разорене престонице.

После најаве неких држава Европске уније да ће убрзати процедуру доласка деце са Хаитија, за коју је почео процес усвајања, Европска комисија апеловала је на опрез, због могућих грешака око идентитета и отмица малишана после грубог одвајања од родитеља.

Нови потрес на Хаитију

Још један земљотрес, јачине 4,7 степени Рихтерове скале поново је рано јутрос погодио Хаити, с епицентром 30 километара западно од главног града Порто Пренса, саопштио је Амерички геолошки завод.

За сада нема информација о томе да ли је поновни потрес однео нове жртве и узроковао материјалну штету.

Министарка за комуникације Хаитија, Мари-Лоран Жослен Ласег саопштила је најновији биланс жртава разорног земљотреса који је ту земљу погодио 12. јануара, према коме се званичан број погинулих попео на 150.000.

Министарка је, међутим, нагласила да тај број обухвата људе које су сахраниле владине службе, али не и оне који се још налазе под рушевинама, настрадале које су сахранили рођаци или који су погинули изван зоне земљотреса.

Амерички институт за геофизику саопштио је да је од земљотреса 12. јануара на Хаитију забележено око 50 накнадних потреса, од којих је најснажнији био 5,9 степени Рихтера.

Критике на рачун спасилачке мисије

Гвидо Бартолазо, шеф италијанске Службе за цивилну заштиту, критиковао је операцију на Хаитију, истичући да спасилачка акција представља "јадан" неуспех.

Бартолазо тврди да међународна заједница није била у стању адекватно да одговори и да је помоћ Хаитију могла бити организована много боље, преноси Би-Би-Си.

Бартолазо је посебно критиковао снаге Сједињених Америчких Држава истичући да нису довољно обучени за операције везане за помоћ цивилном становништву.

Шеф Службе за цивилну заштиту истакао је да "брижни" људи својом солидарношћу само демонстрирају колико је њихова земља велика и важна и додао да се нада да је ово последњи пут да свет реагује на овај начин.

Министар спољних послова Италије Франко Фратини изјавио је да се влада те земље дистанцира од критика Гвида Бартолаза на рачун спасилачке мисије САД и међународних организација на земљотресом разореном Хаитију.

Фратини је рекао да Бертолазо није говорио у име италијанске владе када је оценио да америчка војска није ефикасна на Хаитију.

Коментар шефа италијанске дипломатије пренела је агенција Анса по његовом доласку у Вашингтон, где би Фратини данас требало да се састане са америчком државном секретаком Хилари Клинтон.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару