СЗО: Потребно прећи на планове вакцинације у зонама погођеним мајмунским богињама

Светска здравствена организација препоручила је земљама погођеним мајмунским богињама да покрену планове вакцинације у зонама где су се случајеви заразе појавили.

Како наводи СЗО, генерални директор те међународне организације се сложио са саветима Комитета за хитне случајеве Међународног здравственог правилника и оценио да пораст броја заражених вирусом мајмунских богиња у Конгу и у све већем броју земаља у Африци, укључујући Бурунди, Кенију, Руанду и Уганду представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја.

Та чињеница подстакла је СЗО, како додају, да прошле недеље прогласи глобалну ванредну здравствену ситуацију, што је највиши ниво здравствене узбуне.

Секретаријат СЗО је представио преглед глобалне епидемиолошке ситуације, наглашавајући да током првих шест месеци 2024. године, 1.854 потврђена случаја богиња које су пријавиле државе чланице у Афричком региону СЗО чине 36 одсто случајева у свету.

Пораст броја случајева мајмунских богиња у Конгу

Од ових потврђених случајева у афричком региону СЗО 2024. године, 95 одсто је пријављено у Демократској Републици Конго, која доживљава "пораст броја случајева мајмунских богиња, са више од 15.000 клинички компатибилних случајева и више од 500 смртних случајева, чиме је већ премашен број оболелих у Конгу у 2023".

Од јула 2024. године, случајеви мајмунских богиња откривени су у још четири земље, у суседству Конга, које раније нису пријављивале случајеве ове заразе а то су: Бурунди, Кенија, Руанда и Уганда.

Према подацима Агенције за здравље афричког региона СЗО, у Африци је забележено 18.737 случајева за које се сумња да су оболели од богиња.

Препоруке афричким земљама

СЗО је данас афричким земљама препоручила да покрену планове за јачање активности везане за вакцинацију против мајмунских богиња у зонама где су евидентирани случајеви, као и вакцинацију особа са повећаним ризиком од инфекције.

Заштиту у превозним средствима као и ону прекограничну требало би, како наводе, спровести без прибегавања регионалним рестрикцијама о путовањима и трговини које би имале непотребан утицај на локалне, регионалне и националне привреде.

СЗО је позвала земље погођење вирусом да успоставе или ојачају координацију у случају хитних интервенција на националном и локалном нивоу, да појачају надзор болести и разних сојева, уз захтев да их пријављују на недељној бази.

Такође, из СЗО наводе да је важно да се ради и на борби против стигматизације болесних.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару