Турска, без оптужнице и до 30 дана у притвору

Осумњичени за покушај војног пуча у Турској у периоду ванредног стања могу бити до 30 дана држани у притвору без подизања оптужнице, објављено је у званичном гласилу те земље. Врховни тужилац у Анкари Харун Кодалак саопштио да је ослобођено 1.200 војника, који су задржани у притвору након војног пуча.

АФП наводи да осумњичени могу да бораве до 30 дана у притвору пре него што се изводе пред судију, који потом одлучује да ли ће их задржати у притвору.

У саопштењу се истиче и да ће 1.042 приватне школе и 1.229 удружења и фондација бити затворено под ванредним стањем.

Турска је ослободила 1.200 војника, који су задржани у притвору након покушаја војног пуча, саопштио је врховни тужилац у Анкари Харун Кодалак.

Они који су ослобођени су редови, преносе турски медији позивајући се на Кодалака додајући да је реч о првом масовном пуштању на слободу осумњичених усред критика из целог света на рачун гушења пуча, преноси АФП.

Турске власти, како је рекао, настоје да брзо раздвоје оне који су пуцали на људе од оних који то нису радили.

Посланици турског парламента 21. јула су званично подржали увођење тромесечног ванредног стања у Турској, након неуспелог државног удара којег је извео део војног врха.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је објавио увођење ванредног стања, уз објашњење да ће та мера омогућити властима да брзо и ефикасно делују и да искорене присталице пуча.

Ердоган је такође наредио затварање више од 1.000 приватних школа и више од 1.200 удружења после прошлонедељног покушаја војног удара, након чега је уведено ванредно стање.

За покушај пуча турски председник је окривио имама Фетулаха Гулена, који живи у САД и негира да је на било који начин умешан у војни удар.

Према Ердогановим речима, ванредно стање ће омогућити властима да се успешно изборе са последицама покушаја пуча и да поново уведу ред и поредак у земљи.

Током чистки које су уследиле после пуча, ухапшено је и суспендовано најмање 60.000 запослених у државној служби а међу њима су званичници Министарства образовања, наставници у приватним школама, ректори универзитета и декани факултета.

Турска државна агенција Анадолија пренела је да су затворене школе и удружења повезане са имамом Гуленом, а наређено је и укидање 19 удружења послодаваца, 15 универзитета и 35 медицинских института.

Током ванредног стања, Ердогану ће бити омогућено да заобиђе парламент у доношењу закона и да ограничи или укине многа права и слободе грађана.

Немачка и Француска, као и највиши званичници ЕУ, критиковале су мере које Ердоган спроводи после неуспелог војног удара, док турска влада брани такве акције, наводећи да су на мети само они за које је "100 одсто" утврђено да су умешани у пуч.

Ердоган је раније данас за телевизију Франс 24 рекао да је ЕУ "пристрасна и пуна предрасуда" према Турској.

Невладина организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" критиковала је Турску због продужења трајања притвора без подизања оптужнице, који је по закону могао да траје највише четири дана.

"Амнести интернешенел" навео је да Ердоган "прелази границе легитимног одговора на покушај пуча" и да преузима сву власт у своје руке, што је преседан у Турској после првих демократских избора 1946. године.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару