Идентификован нападач из Нице, 50 повређених у критичном стању

Нападач који је у Ници усмртио 84, а ранио 202 особе, идентификовaн као Тунишанин Мухамед Лауеј Булел. Педесет повређених у критичном стању. Пронађена друга лична карта у камиону нападача. Део аеродрома у Ници накратко је био евакуисан. Контролисаном експлозијом полиција уништила сумњиви пакет из камиона код ауто-пута близу Нице. Проглашена је тродневна жалост.

23.20 - У саопштењима која су данас објавили џихадисти из Исламске државе не помиње се напад у Ници, изјавио је тужилац у Паризу Франсоа Молен. 

20.30 - Француски премијер Мануел Валс: Нападач имао везе са радикалним исламистичким круговима. Број страдалих ће највероватније да расте, могући нови напади.

18.35 - Нападач је био осуђен на шест месеци условне казне због насилничког понашања и препирке после лакше саобраћајне несреће, саопштило је француско Министарство правде. 

17.45 - Међу осамдесет четворо погинулих је десеторо деце и десеторо тинејџера, потврдио је француски тужилац. 

16.45 - Немачки медији пренели су да су два ђака и учитељ једне берлинске школе погинули у нападу. Берлинска полиција напомиње да њихова смрт још није потврђена.

16.30 - Светски медији објавили фотографију нападача.

16.20 - Још није познат идентитет жртава осим једног мушкарца Сина Копленда (51), држављанина САД, и његовог једанаестогодишњег сина Бродија. 

15.20 - Председник Франсоа Оланд рекао је да се 50 повређених налази "између живота и смрти".

14.50 - Приведена бивша супруга нападача, преноси Паризијен.

14.30 - Мухамед Булел је камионом успео да уђе на шеталиште слагавши полицајце да треба да испоручи лед, наводи Паризијен.

14.20 - Лажна узбуна на аеродрому у Ници, путницима дозвољено да се врате у део за преузимање пртљага.

14.00 - Војска евакуисала аеродром у Ници у делу за преузимање пртљага. Евакуација наређена због торбе коју наводно нико није преузео, јавља РТ.

13.50 - Осумњичени нападач последњи пут у Ници био пре четири године, саопштиле су туниске безбедносне службе, преноси Ројтерс.

13.40 - Контролисаном експлозијом полиција уништила сумњиви пакет који се налазио у камиону код ауто-пута близу Нице, јављају локални медији.

13.36 - Сви грађани Србије и осталих држава који су забринути за своје ближње, све информације могу да добију позивањем Канцеларије за кризне ситуације на телефон 0033143175646.

13.30Француска амбасадорка Кристин Моро навела је да у нападу нема српских држављана, истакавши да су Француској веома важне поруке солидарности и пријатељства.

13.20 - Француски специјалци претражују камион због сумњивог пакета. Две зграде евакуисане, преноси Нис матен.

13.05 - Међу погинулима у нападу два Американца, једна Рускиња, једна Јерменка и један Украјинац, јављају француски медији, позивајући се на саопштења министарства спољних послова тих земаља.

Нападач који је, како јавља локални лист Нис матен, идентификован као Мухамед Лауеј Булелулетео је камионом тешким 19 тона у масу шетача у Ници и убио 84 особе, а повредио 202, од којих је 50 у критичном стању, потврдио је француски тужилац.

Булел је 31-годишњи држављанин Француске пореклом из Туниса, који је живео у том граду на југу Француске, саопштава полиција.

Нис матен преноси да је Булел био отац троје деце и да је полиција јутрос претражила његов стан у северном делу Нице.

Дневник је навео да је Булел радио као возач камиона за разношење робе и да је био познат по делинквентном понашању, посебно по насиљу, али његова верска радикализација није била примећена.

Булел је, иначе, био осуђен на шест месеци условне казне због насилничког понашања и препирке после лакше саобраћајне несреће, саопштило је француско Министарство правде. 

Није се налазио под судским надзором од 24. марта, никада није притваран нити је у време напада против њега вођен било какав судски поступак, пренео је лист Фигаро

Према информацијама листа, Булел је испланирао синоћни напад и у суседном граду унајмио камион којим ће га извршити.

Како наводи Паризијен, Булел је камионом успео да уђе на шеталиште слагавши полицајце да треба да испоручи лед.

У међувремену, позивајући се на изворе у полицији, француска телевизија Ителе јавила је да је пронашла другу личну карту у кабини камиона који је коришћен у нападу. 

Занимљиво је да се становник Нице који је био сведок масакра у том француском летовалишту и пренео светским медијима оно што је видео – презива исто као и нападач.

"Био је покољ на путу. Тела су била свуда", казао је Васим Булел за АП.

Ројтерс наводи да је нападач одраније био познат полицији, али не и обавештајним службама.

После обиласка повређених у локалној болници, француски председник Франсоа Оланд рекао је да се око 50 људи бори за живот.

Додао је да се међу повређенима налази много страних држављана, истакавши да ће борба против екстремиста бити дуга, јер, како је рекао, они ће наставити да нападају западне вредности.

Међу осамдесет четворо мртвих је десеторо деце и десеторо тинејџера, потврдио је француски тужилац Франсоа Молин.

"Двоје деце је преминуло током хируршке интервенције од задобијених повреда", саопштила је болница и додала да је неколико деце и даље у критичном стању.

Осим броја погинулих и повређених, који и даље расте, није познат ни идентитет жртава осим једног мушкарца Сина Копленда (51), држављанина САД, и његовог једанаестогодишњег сина Бродија.

Идентификавно је држављанство, без личних података, за једну Рускињу, једну Јерменку и једаног Украјинаца, једну жену из Швајцарске и жену са дететом из Марока.

Немачки медији су објавили да су два ђака и учитељ из школе "Паула Фирст" из Берлина погинули у нападу. С друге стране, берлинска полиција је напоменула на свом Твитер налогу да смрт још није званично потврђена и "замолила за још времена јер је истрага још у току".

Према досадашњим информацијама, међу страдалима нема држављана Србије, рекао је за РТС амбасадор Србије у Паризу Рајко Ристић. 

Оланд је прогласио је тродневну жалост у земљи – 16, 17. и 18. јула, рекавши да се терористички карактер напада не може негирати. Француски председник продужио је ванредно стање за још три месеца.

Интерпол је саопштио да је упутио свој тим у Ницу, који, како се наводи, укључује специјалисте за тероризам, као и стручњаке који могу да обаве брзе провере у базама података.  

Светски лидери су изразили жаљење, тугу и солидарност с Француском после напада.

Британска премијерка Тереза Меј поручила је да ће Уједињено Краљевство после напада у Ници стајати раме уз раме са Француском, као што је то чинило и у прошлости.

Мејова је истакла да је сличан терористички напад "веома могућ и у Британији".

Руски премијер Дмитриј Медведев изразио је саучешће и поручио да је тероризам заједнички изазов за Европу и Азију. Амерички председник Барак Обама најоштрије је осудио "ужасни терористички напад" и понудио сваку врсту помоћи француским властима.

Италијански министар унутрашњих послова изјавио је да ће Италија појачати контролу на три гранична прелаза према Француској и железничком чвору који повезује две земље у Вентимиљи, након напада у оближној Ници.

Портпарол иранског министарства спољних послова Бахрам Гасеми изразио је саучешће Француској, поручивши да је тероризам пошаст која може бити уништена само заједничким напорима и међународном сарадњом. 

Нападач је возио камион тежак 19 тона којим је газио људе на путањи дугој два километра, пуцајући из пиштоља, пре него што га је полиција убила.

Француски медији су јавили да је у камиону, који је нападач изнајмио неколико дана пре напада, нађена његова лична карта и више комада оружја – пушке и ручне бомбе.

Полиција трага за евентуалним саучесницима, а утврдила је да је у камиону нападач био сам.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару