Ли обећао решавање питања превелике производње челика

Кинески премијер Ли Кећанг рекао је званичницима Европске уније да се земља залаже за тржишне реформе и да је одлучна у намери да реши питање прекапацираности производње челика које је заоштрило напетости између две стране. Жан-Клод Јункер тврди да је са Пекингом постигнут договор да се формира радна група која би размотрила сувишну производњу челика у Кини.

У обраћању на пословном самиту ЕУ-Кина у Пекингу, Ли је поручио да се Кина увек држала својих обавеза у погледу реформи и да ће радити на побољшању приступа страних компанија кинеском тржишту како би све фирме могле да учествују у конкурентској утакмици под једнаким условима.

"Желимо да трговина између Кине и Европе расте на стабилној основи", рекао је Keћанг.

Европска предузећа која раде у Кини већ дуже време се жале на, како наводи Ројтерс, нефер ограничења која им отежавају да буду конкурентни према локалним ривалима.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је на самиту да Пекинг треба да уклони препреке и побољша извесност регулаторног окуружења.

Према његовим речима, Европска унија са Пекингом постигла договор да се формира радна група која би размотрила сувишну производњу челика у Кини, јавио је АП.

Јункер је новинарима у Пекингу изјавио да је јасно да је сувишна производња челика повезана са давањем повлашченог статуса Кини за тржиште ЕУ, што значи да би кинески произвођачи могли више да извозе у ЕУ.

Кинески сектор ваљаног челика налази се под глобалним надзором пошто је рекордан раст јефтиног кинеског извоза окривљен за затварање погона у Британији и другим деловима света, изазивајући све већи број притужби за анти-дампинг и доводећи у опасност признавање статуса тржишне економије тој земљи, додаје британска агенција.

Ли је инсистирао на томе да Кина предузима снажне и одлучне мере како би решила проблем прекапацираности, додајући да Пекинг не користи субвенције како би својим предузећима омогућио конкурентску предност.

"Кина је одлучна да реши проблем прекапацираности у сектору челика и наше мере су делотворне", рекао је премијер.

"Надамо се да европска страна може да сагледа ово питање из непристрасне перспективе", додао је Ли, позивајући две стране на решавање трговинских спорова путем билатералних разговора.

Кина је спремна да убрза преговоре са ЕУ ради обезбеђења билатералних инвестиционих споразума, истакао је он, апелујући истовремено на Европску унију да ради на стварању стабилног окружења за билатералну трговину.

Кина је одржала завидан економски раст у другом тромесечју, навео је Ли, али је упозорио да база за постизање снажних економских показатеља још није тако снажна, преноси Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару