Шпанија: Адиос сијеста?

Шпански премијер Мариано Рахој намерава да укине једну шпанску традицију - сијесту, са циљем повећања продуктивности привреде, преносе медији.

Све више Шпанаца трочасовну паузу, између 14 и 17 сати, доживљава као оптерећење и подржава жељу прелазног премијера да радно време прилагоди централноевропским стандардима.

Рахој је још током предузборне кампање најављивао да ће радити на укидању сијесте.

Бројни привредни експерти и цивилно друштво су у више наврата захтевали укидање ове традиције.

Сијеста се, према бројним медицинским студијама, позитивно одражава на здравље, али утиче позитивно и на концентрацију.

Током таласа врелине, на више од 40 степени у Шпанији сијеста има смисла јер продавнице готово да нико не посећује у најврелијем делу дана.

"Укидање сијесте одавно је требало спровести", истиче економиста Сантијаго Карбо са Бангор Универзитета у изјави бечком дневнику Стандард.

Приоритет Шпаније мора бити повећање продуктивности, сматра шпански стручњак и напомиње да је, упркос културолошком отпору, стари модел рада превазиђен.

"Сијеста је нешто за време одмора или викенда", подвукао је Карбо.

Експерти указују да сијеста утиче негативно и на породични живот, пошто дуга пауза у подне тера запослене да раде до пола девет, девет увече. Тако Шпанци тек после поноћи одлазе на спавање и тако кратко спавају.

За оне Шпанце који морају да путују из града у град на посао то је посебно оптерећење, јер им се за време сијесте ни не исплати да одлазе кући.

У Каталонији се већ расправља о "европеизацији радног времена" да би се побољшао квалитет живота, а планирано је да најкасније до септембра 2018. ступи на снагу.

Новим предлогом планирано је да тачно у подне запослени имају получасовну паузу, а биће укинута постојећа пауза за доручак у трајању од 20 минута.

Настава у школама одржаваће се осам до 16 часова, а радње би биле отворене од седам до 20 часова.

"Таква промена захтева промену свести", истиче Фабиан Мохедано, члан Савета за реформу радног времена.

Рахој планира и да поново уведе рачунање времена по Гриничу. Шпанија је, наиме, била у тој временској зони све док бивши диктатор Франсиско Франко није одлучио да пређе на централноевропско време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару